Vreme televizije

Sadržaji emisija narodne i zabavne muzike u programu TV Beograd od 1987. zaključno sa 1991. godinom u seriji "Vreme televizije"

Muzički program, treći deo, Narodna i zabavna muzika, I deo - 95. epizoda serije Vreme televizije u kraćem uvodu svedoči o tretmanu ovih vidova muzike, a potom iscrpno prikazuje prezentaciju sadržaja narodne muzike u programu TV Beograd od 1987. zaključno sa 1991. godinom. Za narodnu i zabavnu muziku u većem delu ovog perioda, sve do 1990. godine, bila je nadležna Zabavno-muzička redakcija, a u 1990. i 1991. godini jedinstvena Muzička redakcija, koja se starala i o umetničkoj muzici. I u jednom i u drugom slučaju, oba žanra, i narodna i zabavna muzika, imala su povoljne uslove za plasman, a kada su objedinjena sva tri žanra u jednoj redakaciji, bilo je lakše odupreti se pritiscima da se plasiraju oni muzički sadržaji koji nisu zadovoljavali utvrđene kriterijume.

Uređivačka politika zahtevala je skladno razvijanje sadržaja narodne i zabavne muzike, zaoštravanje uređivačkih kriterijuma, i ujedno, na tim osnovama, stvaranje atraktivnog programa koji će pratiti najšire gledalište. Selektivan izbor sadržaja i izvođača delovao je kao primer kako se treba odupreti prodoru muzičkog šunda, što se, inače, dešavalo u nekim segmentima komercijalnih, a i drugih programa Televizije Beograd. Najznačajniju ulogu u koncipiranju programa Muzičko-zabavne redakcije imao je njen urednik Vartkes Baronijan, kompozitor i profesor Fakulteta dramskih umetnosti. Njegova prerana smrt 1997. godine bila je nedoknadiv gubitak i za muzički program i za Televiziju Beograd u celini. Narodna muzika plasirana je u više različitih emisija. Reprezentativna je bila emisija Folk-majstori urednika Radoslava Graića. Rubrikama posvećenim najistaknutijim autorima i izvođačima garantovala je vrhunski kvalitet. Temeljila se na tradicionalnoj narodnoj muzici, ali i savremenoj, u tradicionalnom duhu. Starogradska muzika, ali i starogradska kultura, bila je sadržaj emisije Kod zlatnog konja. Na žalost, ova emisija nije izbegla apsurdne udare cenzure koje su dolazile van redakcije. Urednik ove emisije bio je Božidar Pantić koji je koncipirao i uređivao i niz drugih emisija narodne muzike.

Redakcija je pomagala i pratila sabore narodne muzike. Tako su gledaoci mogli da se upoznaju sa godišnjim smotrama narodne muzike u Srbiji. Emisija se posebno osvrće na Sabor u Guči. Tada je bio drukčije koncipiran nego danas. Urednica emisija o saborima u Guči bila je Vanja Lesić. U narednoj epizodi završava se svedočenje o narodnoj i zabavnoj muzici.

Učesnici: urednici Radoslav Graić, Božidar Pantić, Vanja Lesić

Scenarista dr Miroslav Savićević; urednici dr Miroslav Savićević i Vesna Došen; voditelj Mića Orlović; reditelj Nikola Lorencin

Premijerno emitovano 18.12.2011, Redakcija za istoriografiju, urednik Bojana Andrić

 

broj komentara 0 pošalji komentar