Da Možda Ne

U emisiji "Da Možda Ne" govorimo o otklanjanju posledica od poplava i garancijama države da pomoć neće biti zloupotrebljena.

Procenjena šteta na infrastrukturi, uključujući energetsku, telekomunikacionu, železničku i putnu, iznosi oko 260 miliona evra, saopšteno je iz Vlade. Šta su prioriteti obnove i kako će ona funkcionisati, u studiju govore:

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Komisije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda,

Bratislav Gašić, ministar odbrane i koordinator svih aktivnosti na otklanjanju posledica poplava i pružanja pomoći građanima u Obrenovcu.

U nastavku emisije o tome šta se događa sa našim univerzitetima. Da li smo nemi svedoci inflacije diploma i osporavanja osnovnih akademskih postulata? Kako je analiza jednog doktorskog rada pokrenula buru u naoko mirnim akademskom vodama Srbije? Zašto su diplome važnije od znanja u zemlji gde se najteže zapošljavaju visokoobrazovani? Šta je sporno na Megatrendu, a šta na državnim univerzitetima, u emisiji govore:

prof dr Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta,

dr Srbijanka Turajlić, vanredni profesor u penziji,

prof. dr Branko Rakić, ombudsman Beogradskog univerziteta, profesor Pravnog fakulteta.

Autor i urednik: Olivera Kovačević

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 06. jun 2014, 18:52) - Lili [neregistrovani]

Crveni krst

Crveni krst, kaže ministar, nije imao dovoljno volontera koji bi pomogli oko deljenja pomoći ugroženim Obrenovčanima - a ja se u CK prijavila i lično i preko mejla za volontiranje, a niko me nije zvao... ???

(petak, 06. jun 2014, 14:19) - Vesna Andjelic [neregistrovani]

Etika u akademskoj zajednici

Tačno je da akademska zajednica treba da bude uzor u pogledu poštovanja etičkih standarda. Dobro bi bilo, stoga, da se najpre iznesu primeri neetičnog ponašanja koji decenijama opstaju, pre svega, na državnim fakultetima. Na primer, profesori uslovljavaju pristupanje ispitu time da studenti kupe njihove knjige (obično od profesora lično, u četiri oka, uz potpisivanje na specijani spisak i sl.). Naručivanje "seminarskih radova" koji su zapravo prevodi inostranih radova, a koje većina studenata ne može da uradi samostalno, nego prevođenje mora da plat