Dvorci Vojvodine: Lazarevići

U selu veliko Središte ispod Vršačkog brega nalaze se dva dvorca grofovske porodice Lazarović ot Velikog i Malog Središta.

Dvorci Vojvodine: Lazarevići

U selu veliko Središte ispod Vršačkog brega nalaze se dva dvorca grofovske porodice Lazarović ot Velikog i Malog Središta.

U većem se danas nalazi osnovna škola Branko Radičević. A manji? On je živa slika našeg nemara. I izgleda uzaludna opomena da se ne stiže daleko ako je iza nas sve izbrisano...

mali dvorac lazarevic.jpg Mali dvorac Lazarević

Feliks Mileker najpouzdaniji hroničar južnog Banata u svojim letopisima kaže da se selo Veliko Središte prvi put pomnje 1713. godine. Tri godine kasnije selo čine 72 kuće. Kako je nastalo, možda bi tako i nestalo, i bilo zaboravljeno, da u Veliko Središte 1832. nije došao Golub Lazarević, i od austrijske carske komore kupio selo i zemlju oko njega. Golub Lazarević je sin Karađorđevog vojvode popa Luke Lazarevića koji je podigao ustanak u šabačkoj nahiji.

veliki dvorac lazarevic.jpg Veliki dvorac Lazarević

Golub Lazarević je 1838. sagradio veliki dvorac. Godinu dana kasnije kupuje i susedno selo Malo Središte. Sin njegov Aleksandar sagradiće u neposrednoj blizini i mali dvorac. Drugi sin Vasilije postaće 1871. Veliki Temišvarski Župan. Ali već u sledećoj generaciji umreće poslednji izdanak ove loze Lazarevića. Ostala su samo dva dvorca. I priča o 70 godina uzleta i nestvarnog nestanka.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 10. dec 2013, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

laza

sramota politicari neznaju da iskoriste priliku i da poprave dvorac naprave hotel zaposle ljude i uzimaju porez od cega svaka drzava zivi neka ih bude sramota lopovi

(petak, 04. jan 2013, 20:35) - Filip [neregistrovani]

Дворци Војводине: Лазаревићи

Voleo bih ovu emisiju da pogledam na youtube, poštao nisam gledao od početka. Inače sve pohvale!!! :D