Drugi vek: Mića Milošević

Život je najveći film

Mića Milošević je sasvim posebna pojava jugoslovenskog i srpskog filma. To je autor čije su stvaralačke celine naizgled nespojive - sportski filmovi, niskobudžetne komedije, angažovani dokumentarci, filmovi o umetnosti, poratnom moralu revolucionara...

On je autor koji je obožavan i osporavan u isto vreme.

Sa dokumentarcima je osvojio sve domaće i mnoge međunarodne nagrade, a dva dugometražna "Žulj" i "De Jongovi" koji je bio i jugoslovenski kandidat za Oskara, bili su na redovnom bioskopskom repertoaru.

Za svega šest godina - od kraja sedamdesetih pa do polovine osamdesetih godina prošlog veka, režirao je sedam igranih filmova od kojih su "Nije nego", "Laf u srcu" i "Tesna koža " bili apsolutni hitovi jugoslovenskih razmera i najgledaniji filmovi ne samo tog vremena.

Svojevremeno bio je optuživan za populizam, a danas je klasik domaće kinematografije čiji se filmovi, najčešće oni rađeni po scenariju Siniše Pavića, citiraju i prepričavaju, što znači da su i posle trideset godina ostali deo naše stvarnosti.

Milivoje Mića Milošević 25.oktobra puni 82 godine. I dalje je jako radoznao. I dalje bi da pravi filmove. O našoj stvarnosti.

U emisiji Drugi vek, on rezimira svoj krajnje neobičan, zanimljiv i uspešan filmski život.

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, snimatelj Periša Đinđić a montažer Mirjana Mitrović.

 

broj komentara 0 pošalji komentar