Bez vize: Jorgovani za Leonarda

Simbol Japana je trešnja, Holandije lala, Francuske ljiljan . Zašto svet Srbiju ne bi prepoznao po mirisu jorgovana?

Trenutak kada je Jelena Anžujska došla u Srbiju XIII veka i umesto cveta na poklon dobila čitavu dolinu jorgovana, jedinstven je u istoriji. Ovaj događaj Vesna de Vinča prepoznala je i uz blagoslov njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, pod pokroviteljstvom Ministarstva vera i dijaspore i stalnu podršku reda vitezova svetog Lazara, sprovodi akciju "Srbija, zemlja jorgovana".

Rezultat: više hiljada zasađenih jorgovana, kapitalne akcije humanitarne pomoći i promovisanje lepog lica Srbije u svetu. Već dve godine, srpski jorgovani sade se u Francuskoj.

Ovog proleća jorgovani su posađeni u Amboazu, u dvorcu Leonarda De Vinčija Klo Luse - gde će ploču sa imenom Srbije videti najmanje 350.000 ljudi godišnje. Ekipa "Bez vize" vodi vas na ovu manifestaciju i u najlepše dvorce Loare.

Između ostalog: zašto je prvo francusko boravište Mona Lize bilo u jednoj kuhinji?  U čemu je tajna mističnih stepenica Leonarda Davinčija u najvećem svetskom dvorcu Šambor?  Zbog čega vlasnici Davinčijevog dvora kažu da je Srbija deo renesanse? Da li o sebi mislimo lošije nego što nam to prošlost dozvoljava?

Za „Bez vize" govore : prvakinja JDP Radmila Đuričin, Vesna de Vinča, NjKV Anri od Burbona, Veliki kancelar reda vitezova svetog Lazara grof Pikapjetri, knez Petar Karađorđević, predsednik dvorskog kompleksa Leonarda Davinčija  Fransua San Bri , profesor sa Sorbone Najdžel Atkinson, francuski pisac i publicist Gonzag San Bri i drugi. 

Autori emisije Maja Martinović i Vladan Jočić, urednik serijala Vladan Jočić.

broj komentara 0 pošalji komentar