Vojna akademija

Neočekivana tema, obrađena od strane scenariste Gordana Mihića, otvorila je, uz maestralnu režiju Dejana Zečevića, čitav jedan, do sada u sebe zatvoren svet, u kome vladaju mladost, duhovna snaga, muka i znoj iz kojih se rađa čast dužnosti i žrtvovanja. Priča prati nekoliko ličnih sudbina kadeta i kadetkinja od prve radosne vesti da su primljeni na studije Vojne akademije, preko sudara sa realnošću vojničkog života, do uspostavljanja ravnoteže između napora i ljubavi njihovih mladih života.

U Prvoj epizodi maturanti dobijaju obaveštenja da su primljeni na studije na Vojnoj akademiji. Glavni likovi su nekoliko budućih kadetkinja i kadeta čiji se život iznenada menja ovom, za većinu njih, radosnom vešću. Tu su i njihovi roditelji, iz različitih socijalnih okruženja i iz raznih delova Srbije, koji različito i reaguju na profesionalni izbor svoje dece - od grotesknog ushićenja, do tihog negodovanja, zavisno od mnogih klišea i predrasuda koji postoje nasleđeni iz prethodnih vremena...

Tako devojka Zimče (Tijana Pečenčić), četvrta ćerka u porodici, biva ispraćena uz glasnu muziku i pucanje, dok Ris (Radovan Vujović) odlazi u "novi život" bez prave podrške, ranjen neverstvom dugogodišnje devojke...

Tu su i Klisura Mirko (Ivan Mihailović), iz romske porodice, omiljen i izuzetan mladić, čiji roditelji su ushićeni da im sin postane pilot, jer u svom zadatom životu se "trude" - u gradskoj čistoći i sa sekundarnim sirovinama; zatim Stošić (Bojan Perić), bogati sin razvedenih roditelja koji se teško da "uvojničiti"; takođe i Džaković (Branko Janković), Šašvari (Dragana Dabović), itd.

Svi oni dolaze, ovako ili onako ispraćeni i javljaju se na portirnicu Vojne akademije. Ulaze kroz vrata, dirljivo i duhovito predstavljeni, da unutra započnu svoj nepoznati novi život...
Već se prva epizoda odlikuje izuzetnim humorom i snažnim emocijama, koji će se razvijati u daljem toku bogate radnje.

Pored likova mladih kadeta, predstavljeni su kao zanimljivi i jedinstveni ljudi i njihove starešine koje igraju naši poznati glumci: Ljubomir Bandović, Branislav Lečić (koji glumi načelnika Vojne akademije), Nebojša Milovanović, Miloš Timotijević i dr.

U šarolikim ulogama roditelja kadeta pojavljuju se: Olga Odalović, Voja Brajović, Ivana Mihić, Dara Džokić, Mladen Nelević, Feđa Stojanović i dr.

Autorski tim:
Direktor fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić, scenograf Zorana Petrov, montažer Marko Glušac, kostimograf Lana Pavlović, urednik Mirjana Lazić Romčević.

 

 

broj komentara 71 pošalji komentar
(četvrtak, 15. nov 2012, 18:39)
anonymous [neregistrovani]

serija

kada mozemo da ocekujemo nastavak serijala da vidimo sta se dalje nakon 16 epizode zbiva? pozz

(petak, 09. nov 2012, 20:03)
anonymous [neregistrovani]

drugi serijal

kada ce biti drugi serijal to jest nastavak?
Hocemo jos!!!

(petak, 09. nov 2012, 18:16)
anonymous [neregistrovani]

odlična serija

Odlična serija, naročito pozdrav za ekipu glumaca iz Republike Srpske, divno su odradili značajne uloge.

(petak, 09. nov 2012, 17:52)
Pandurka [neregistrovani]

Jeeeeeeeej!

Jedva sam docekala! Hoce li skoro nove epizode?
Stosic je najbolji glumac koji se pojavio u Srbiji od Zarka Lausevica! Samo zbog njega vredi gledati televiziju!

(petak, 09. nov 2012, 14:58)
456 [neregistrovani]

stosic

Samo steta sto navija za partizan ali decko je prelep!!! Pozdrav za sve!!! :)

(petak, 09. nov 2012, 01:13)
anonymous [neregistrovani]

Ilija sk

odlicno kako i sve na RTS -u bbc na ovim prostorima.I dobro sto ide repriza ali kada ke da bude nastvak posto su najavili nastvak glumce u vasem dneviku.Poz iz Makedonije.

(četvrtak, 08. nov 2012, 20:25)
Ilke-993 [neregistrovani]

VS.rs

Ovo obara rekorde gledanosti ... Svaka cast extra ...

(nedelja, 10. jun 2012, 14:12)
anita [neregistrovani]

najbolji

svi ste vi naj naj najvise zimce stosic i ris veliki pozdrav za sve koji su upisali vojnu pomocu njih a mozda cu i ja tako

(nedelja, 27. maj 2012, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

vojna akademija

serija je vrh exsta veliki pozdrav za sve iz serije a narocito za risa, rise najbolji si ........

(utorak, 22. maj 2012, 20:56)
Dejan [neregistrovani]

VA

16. Epizoda je još i najzamrsenija i najzanimljiva. Tek sad treba da se razradi serija....