Trezor

Na današnji dan 1924. rođen akademik Pavle Ivić, lingvista

Pavle Ivić - iz serije Izvesna pitanja - Stvaralac i zavičaj. Lingvista Pavle Ivić (1924-1999), nučnik je velikog međunarodnog ugleda, bio je član u domaćim i inostranim naučnim ustanovama najvišeg ranga, tako da je bio član Američke, Norveške, Slovenačke, Austrijske, Makedonske i Ruske akademije nauka. Teško je navesti gde je sve držao predavanja o srbističkim, slavističkim i opštelingvističkim temama. Govorio je deset stranih jezika. Ivić je postavši dopisni član SANU 1972. i redovni 1978. godine. Akademika dr Pavla Ivića zamolila je autorka Duška Vrhovac Pantović da kaže ono što bi svi morali da znaju o istoriji svog jezika.

Izlaganje za široki televizijski auditorijum profesor počinje ovako: "Treba svi da znamo da je srpski jezik nastao od zajedničkog slovenskog jezika koji se govorio pre hiljadu i po godina, u predelima koji nisu tačno utvrđeni i koji su znatno severnije od današnjeg staništa srpskog naroda, negde s one strane Karpata u današnjoj Poljskoj, možda i delovima Ukrajine. Naši su se preci doselili ovamo donoseći taj jezik, drugi su se Sloveni razišli na druge strane. Tako je nekada zajednički slovenski jezik pretvoren u niz pojedinačnih slovenskih jezika. Naš jezik je na Balkanu došao u dodir sa jezicima starosedelaca pre svega sa latinskim. Gotova cela teritorija kojoj sada zauzima srpski narod govorila je latinski, pre nego što su došli Srbi. Međutim nije mnogo reči tada preuzeto iz latinskog u naš jezik zbog razlike u civilizaciji. Nije bilo mnogo ni kontakta sa Latinima, bar u prvom trenutku, docnije je nastala asimilicaja i mi gledajući koliko predaka imamo slovenskih, a koliko balkanskih možemo reći da mi nismo u potpunosti Sloveni, nego da se u velikoj meri uklapamo u balkanski ambijent, gde su bili Iliri, Tračani i druga plemena o kojima se malo i zna. Od njihovog jezika takođe u našem jeziku skoro ništa nema... ali..."

* Učesnik Pavle Ivić, sagovornik i urednik serije Duška Vrhovac Pantović

* Realizacija: Dragan Milojković, Rade Pejčinović, Dragan M. Bogdanović, Magdalena Šarić, Vojislav Mihailović, Gordana Vujičić, Zoran Andrijević, Marko Kovačević, Aleksandra Lorencin, Branislav Godić, Milenko Jovanović, Dušan Knežević

* Proizvedeno 1997; Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić; repriza 10.01.2007. u "Trezoru"

broj komentara 0 pošalji komentar