Igrač na žici: Radomir Stević Ras

Na današnji dan, pre tačno osamdeset godina, rođen je Radomir Stević Ras, slikar, ilustator, autor osobene ćirilice "Rasovice", osnivač "Pozorišta igrališta", jedan od prvih multimedijalnih umetnika.

Ras je, kao ratno siroče, odrastao u domovima. U jednom sirotištu kod Kačareva, dok je izučavao limarski zanat, majstor je primetio da je "previše dobar za limara".

Studirao je u klasi profesora Mihajla Petrova. Veru Pavladoljsku, poemu Matije Bećkovića, objavio je kao luksuzno bibliofilsko izdanje, sa dvanaest grafika, ispisanu Rasovom ćirilicom. Svoju buduću suprugu Evu upoznao je u utorak, a venčali su se u nedelju. Ona će, sve do njegove prerane smrti, biti Rasov model i muza.

Izloživši u izlogu nekadašnje galerije ULUS-a, u zgradi "Jugoeksporta", živog petla sa natpisom "Gagarin u kosmos, a ja u lonac", Ras je izveo prvi hepening u Beogradu. Taj umetnik raskošnih, renesansnih talenata, imao je, prema rečima njegovih brojnih prijatelja, rentegenski smisao da u ljudima prepozna talenat i natera ih da to i rade.

Emisija je snimljena 1992, na desetogodišnjicu Rasove smrti.

Učetvuju: Eva Ras, Miodrag Đorđević, Slobodan Stojanović, Miloš Žutić, Aleksandar Popović, Miloš Radivojević, Boro Stjepanović, Ivan Bekjarev.

Autor: Anita Panić

Reditelj: Radivoje Andrić

broj komentara 0 pošalji komentar