Čitanje pozorišta: Pozorišno carstvo

O položaju i statusu pozorišnih stvaralaca, o misiji Narodnog pozorišta

U središtu epizode su tri pozorišne predstave čiji autori i protagonisti uglavnom pripadaju mlađoj generaciji pozorišnih stvaralaca. U žanrovskom pogledu, sve tri se određuju kao crne komedije, sa elementima vodvilja, mjuzikla i melodrame.

Jedna od njih u ironičnom ključu, tematizuje odnos prema radu i takozvanim radnim ljudima i građanima od pseudo-feudalnih i socijalističko-komunističkih vremena do novog doba takozvanog liberalnog kapitalizma.

Druga, pak, eksplicitno tematizuje socijalni i društveni položaj i status glumaca, odnosno "izvođača pozorišnih radova" u vremenu tranzicije i tržišne ekonomije.

Kakav je trenutni i kakav će biti budući status mladih umetnika, da li će takozvano tržišno poslovanje (rad po ugovoru, na određeno vreme) uvesti red na ionako već pretrpanu i konfuznu umetničku i javnu scenu ili će to izazvati nove nesporazume i pojačano delovanje takozvanih neformalnih interesnih grupa i lobija? U kakvoj je to vezi sa protestom pozorištnika protiv novog zakona koji ih izjednačava sa administracijom i birokratijom?

U posebnom dodatku: reportaža sa gostovanja Narodnog pozorišta u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, neposredno pre incidenta sa mobilnom telefonijom.

Autor i urednik Slobodan Savić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]