Trezor

In memoriam Nikola Karaklajić (Beograd, 26. 02. 1926 - Beograd,16. 12. 2008); novinar, publicista, šahovski internacionalni majstor, urednik Radio Beograda, prvi jugoslovenski disk - džokej.

Karaklajić je titulu majstora osvojio 1950; državni šampion u šahu postao 1955, učestvovao deset puta na šahovskim prvenstvima Jugoslavije i na više šahovskih olimpijada. Karaklajić je bio i državni šampion u šahu i selektor muške i ženske B šahovske reprezentacije.

Poslednjih sedam godina objavljivao je kolumne o šahu u listu "Danas". Zahvaljujući šahu Karaklajić je proputovao dobar deo sveta, a sa putovanja je donosio muzičke ploče. Početkom 60. godina 20. veka prvi je u bivšoj Jugoslaviji na radiju počeo da pušta rokenrol muziku.

Iz prve emisije Muzički automat, nastala je kultna emisija popularne muzike 60. godina 20. veka Sastanak u 9 i 5, a kasnije je pokrenuo i emisiju Veče uz radio koja je dala ogroman doprinos domaćoj popularnoj muzici. Tako su nastali prvi snimci grupa kao što su "Siluete", "Zlatni dečaci", "Elipse", "Crni biseri". Nikola Karaklajić je pokrenuo i "Džuboks", prvi muzički časopis ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u tadašnjoj Evropi. Bio je i urednik prve televizijske emisije koja se bavila popularnom muzikom Koncert za mladi ludi svet, u kojoj su nastali prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.

KAKO SE KALIO ROKENROL - prvi deo trezorske priče sa internacionalnim šahovskim majstorom, pedagogom, poliglotom i novinarom Nikolom Karaklajićem počinje u Radio Beogradu, na mestu gde je 1957. godine igrom slučaja postao urednik programa za mlade.

Iz razgovora se saznaje kako su se rađale najslušanije emisije šezdesetih godina prošlog veka Sastanak u 9 i 5 i Veče uz radio, kako su mladi sportisti, muzičari i novinari postajali saradnici emisije i uz obrazloženje upoznavali auditorijum sa najnovijim svetskim muzičkim hitovima i kako su rokeri od "lezilebovića" postali deo najbolje omladinske radne brigade. Nikola Karaklajić objašnjava put kojim je šah pomogao svetskom rokenrolu da dođe kod nas, ali i našem rokenrolu da izađe u svet. Veteran beogradskog radija i televizije Nikola Karaklajić jedan od pokretača beogradske Gitarijade, prvog rok časopisa "Džuboks" i ciklusa televizijskih emisija Koncert za mladi ludi svet.

* Učesnici: Nikola Karaklajić, Vlada Janković Džet, Žika Jelić

* Snimatelj Đuro Ivanović, snimatelj zvuka Slobodan Mišić, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Ana Milićević

* Snimano 21.12.2006; premijerno emitovano 29.01.2007, Redakcija za istoriografiju

BILO PA PROŠLO - iz serije Koncert za mladi ludi svet, koja je 1968. godine bila prikazana na festivalu televizije na Bledu. Učesnici, većinom mladi rok bendovi, snimani su na različitim lokacijama, na platou Ade Ciganlije, u Filmskom gradu u Košutnjaku, na vozu u pokretu, kod novobeogradske Toplane, na ringišpilu i ispod mosta, predstavljajući prve spotove domaće televizijske produkcije.

* Učesnici: vokalno instrumentalni sastavi "Elipse", "Siluete", "Crni biseri", "Zlatni dečaci", Orkestar pitomaca Vojne akademije, Edi Dekeng, Seka i Koja Kojadinović; voditelj Dušan Golumbovski

* Kamera Nikola Đonović, režija Jovan Ristić

* Proizvedeno 1967/68, Redakcija muzičkog programa. Emitovano 08.04 u "Teveteci"; 15.05.2005 i 29.01.2007. u "Trezoru".


 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar