Trezor

Vladimir Blaževski, filmski, TV reditelj i scenarist

Diplomirao na FDU 1978. u klasi profesora Radoša Novakovića. Od 1981. urednik je filmskog programa u Studentskom kulturnom centru, a od 1989. do 1991 v.d. direktora SKC - a. Autor je igranih i dokumentarnih filmova, namenskih filmova i preko 200 TV emisija. Glavni igrani filmovi su Hi - Fi (1987) i Bulevar Revolucije (1993) i kratki Srećna nova godina (1977), Međugorje (1989) i drugi. Među mnogobrojnim međunarodnim i domaćim nagradama izdvajamo: "Zlatna arena" na Pulskom festivalu i Nagrada lista "Mladost" (1987), Srebrna medalja "Beograd" na Festivalu dokumentarnog filma (1978), Nagrada TV Beograd za najbolju režiju (1984), Zlatna medalja na filmskom festivalu u Salernu (1993). Blaževski je predavao filmsku režiju u Beogradu na FDU i "Dunav filmu", sada na "Mega trendu", a više od deset godina predaje istoriju i teoriju filma na fakultetu u Skoplju.

Reč autora - Vladimir Blaževski govori o svom radu u Televiziji Beograd i daje dopune i informacije o emisijama koje je na traženje "Trezora", izabrao iz svog velikog broja programa koje je režirao najviše za Redakciju iz kulture, a i za druge redakcije. Snimano u Bloku 28 na Novom Beogradu i na obali Save iza Bloka 45.

* Učesnici: Vladimir Blaževski, sagovornik Bojana Andrić

* Snimatelj Borislav Ristović, snimatelj tona Miroslav Radišić, organizator Gordana Grdanović

* Snimano 02.05.2007, Redakcija za istoriografiju

PRILOG VREMENA PROŠLOG - iz serije Neobavezno 2. U restoranu hotela "Moskva" svira jedan izuzetan orkestar, sastavljen od starih muzičara, njihov repertoar je klasičan Mocart, Šopen, Betoven... Svi su završili muzičke škole i ovim zanatom se bave od malena. Neki su čak svirali u bioskopima, u doba nemog filma, kasnije su se preorijentisali na svirku po kafanama, restoranima, hotelima... svirali su u svim velikim gradovima bivše Jugoslavije ali i u Beču, Pešti... ovaj jedinstveni orkestar svojom muzikom čuva atmosferu nekadašnjeg Beograda. Članovi orkestra govore o sebi, muzici koju sviraju, šta se nekada sviralo u kafanama i restoranima starog Beograda, a šta se sluša danas. Njihove priče ilustrovane su fotografijama starog Beograda. Kroz njih provejava seta, ali su one ujedno i neumitni dokaz prolaznosti.

* Scenario i režija Vladimir Blaževski, kamera Radoslav Vladić, montaža Radmila Nikolić, urednik Srđan Karanović

* Proizvedeno 1982, Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać

broj komentara 0 pošalji komentar