Magazin Srbija na vezi

U susret Savindanu, srpska zajednica u regionu, Evropi i svetu, ovog vikenda, organizuje niz manifestacija posvećenih najvećem srpskom prosvetitelju, Svetom Savi.

Magazin Srbija na vezi, vodi vas u Bazel, Švajcarsku, gde će prvi put, 25. januara biti održani Svetosavska akademija i Svetosavski bal. Kako teku završne pripreme, za našu emisiju iz Bazela, govori Andrijana Adamović iz Umetničkog centra "Soko".

Zbog velikog interesovanja za učenje srpskog jezika, istorije i kulture našeg naroda u Sloveniji, u osnovnim školama kao dopunske nastave, konkurs za prijavljivanje je produžen do 1. marta ove godine. Do sada je prijavljeno oko 1000 dece u 20 gradova Slovenije. Gost emisije, Marko Sladojević, predsednik Saveza Srba Slovenije.

Iz Salczburga, Austrija, gde je Udruženje Srba proslavilo 20 godina postojanja, javlja se naša dopisnica Vera Marjanović.

Srbi Francuske, u Parizu, organizovali su plivanje za "Časni krst", na Bogojavljenje, prvi put, sa željom da to postane tradicionalno. Učestvovalo je preko 70 ljudi. Iz Pariza, izveštava Maja Martinović.

"Svetomir Nikolajević, od zaborava ka svetlu" naziv je izložbe u Pedagoškom mizeju u Beogradu, koja je posvećena ovom srpskom velikanu iz druge polovine 19. i početka 20. veka, profesoru, rektoru Velike škole, gradonačelniku Beograda, ministru unutrašnjih poslova, predsedniku Vlade Kraljevine Srbije... književniku, putopiscu, naučniku... Gost emisije, autor izložbe, Filip Trajković, dipl. istoričar, kustos Pedagoškog muzeja.

Muzički gosti emisije su pijanistkinje Snežana Nikolajević i Vesna Kršić, i vokalni solista, Snežana Berić-Ekstra Nena.

Urednice emisije Suzana Gvozdenović Puzović i Mirjana Raičević Tasić

Reditelj Vladimir. P. Petrović 

 

broj komentara 0 pošalji komentar