Čitanje pozorišta: Političnost i angažovanost

Središnja tema ove epizode serijala "Čitanje pozorišta" je angažman u dramskoj formi.

Od antičke Grčke do danas pozorište je, između ostalog, i mesto javnog dijaloga. Taj dijalog podrazumeva i tematizovanje ključnih pitanja čovekovog društvenog, socijalnog, emotivnog i političkog života. Angažovanost odnosno političnost savremenog pozorišta ogleda se ne samo u izboru tema nego, a možda i pre svega, u načinu i formi pozorišnog kazivanja. Dakle, nije reč samo o tome o čemu se govori nego kako se govori, kako se određeni korpus tema i ideja plasira gledaocima.

Jedno od ključnih pitanja je da li savremeno pozorište svoju angažovanost i političnost treba da iskazuje na implicitan ili eksplicitan način?

O ovoj temi govore pozorišne rediteljke Monika Dobrovlanjska, Jelena Bogavac, Jovana Tomić i dramaturg Željko Hubač.

U ovoj epizodi govorimo i o predstavama Livada puna tame (Narodno pozorište u Beogradu), Balava (Beoart i Hartefakt) i Pandorina kutija (Multicultural city Berlin).

Autor i urednik serijala: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]