Edu global

Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija su zajedno uputile zahtev UNESCO-u za proglašenje rezervata biosfere "Mura - Drava - Dunav", prvog na svetu koji obuhvata pet država.

Do 2025. godine u Evropi će se godišnje reciklirati 80 hiljada tona stakla i kablova. Istraživači u laboratoriji na severu Italije pokušavaju da nađu odgovor na pitanje kako tretirati otpad na održivi način.

Velike količine otpada u našoj zemlji završavaju u prirodi dok domaća preduzeća koja se bave preradom otpada, otpad uvoze. Istraživali smo zašto je to tako.

Inženjeri koji učestvuju u istraživačkom projektu Evropske Unije veruju da poboljšavajući sadašnji dizajn mogu napraviti efikasniji avion koji manje zagađuje. Inovacija uključuje postavljanje ventilatora sa električnim pogonom na zadnji deo aviona. Otkrivamo da li ova ideja funkcioniše u praksi.

Tri veterinarske klinike u Danskoj su po prvi put angažovale telepatu za životinje, koji, kako kaže, može da govori "psećim jezikom". Svrha je da se vlasnicima pruži mogućnost da saznaju što više o svojim ljubimcima. U Velikoj Britaniji, veterinar Alfonzo Kamasa na neobičan način leči krave. Smatra se da muzika može imati umirujući efekat na životinje, pa je ovaj veterinar rešio da kravama peva opere.

Urednik serijala: Jelena Radović Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar