Kulturni centar

Trenutno se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu priprema Šekspirov komad "Mnogo buke ni oko čega", dok je nedavno na sceni Nacionalnog teatra premijerno odigran "San letnje noći" koji je izazvao polemike zbog radikalne adaptacije Šekspirovog teksta. Tim povodom je ove nedelje u našem fokusu problem adaptacija klasičnih dela u pozorištu.

 

 

Da li je klasika zaista uvek savremena ili je potrebno da se ona naročito prilagodi duhu vremena? Da li je neophodno poštovati reč pisca i gde je kraj rediteljskoj slobodi?

O tome u emisiji raspravljaju reditelji Bratislav Petković i Stevan Bodroža, i dramaturg Slavko Milanović.

U emisiji će još biti reči o mapi angažovanih grafika "Krvavo zlato" Đorđa Andrejevića Kuna, novom romanu Davida Grosmana "Život se sa mnom mnogo poigrao", šestom Japansko-srpskom festivalu filma, problemu nestanka muzičke štampe u Srbiji koji je mapiran u okviru festivala muzičkog filma "Paralelne vizije", knjizi "Tvornica glazbe, priče iz Dubrave" Siniše Škarice, poslednjem filmu Pedra Almodovara "Bol i slava", kao i o "Borskoj beležnici", zbirci pesama mađarskog pesnika Mikloša Radnotija. Jubilej je posvećen sedamdesetom rođendanu Pozorišta na Terazijama. Gošća Tanke linije je japanska glumica Hako Ošima, koja je boravila u Beogradu tokom Japansko-srpskog festivala filma.

Centralni gost emisije je fotograf Brajan Rašić.

Urednik emisije Ana Tasić
Reditelj Ivan Bukvić
Montažeri: Goran Mijić i Anika Tesla
Autori rubrika: Danijela Purešević, Marija Nenezić, Ana Tasić, Jasmina Mijić, Jelena Videnović, Ivan Velisavljević, Aleksandar Žikić, Nebojša Grujičić
Voditelj Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar