Kulturni centar

Dodela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu izazvala je nezapamćene društvene bure, u književnim, ali još više u političkim krugovima, postavljajući brojna i složena pitanja. Ona će biti u fokusu Kulturnog centra koji će istražiti paradokse ovog slučaja.

 

 

Zbog Handkeovih stavova, osporena je njegova zasluga ove nagrade. Da li političke stavove autora treba odvajati od njegovog dela?

Takođe, povodom nagrade je Handke između ostalog izjavio da ga Srbi vole, ali ga ne čitaju. Njegova dela se ne prevode u dovoljnoj meri, dok se pozorišni tekstovi retko izvode. Kako je to moguće objasniti, u kontekstu ovdašnje glorifikacije Handkea?

O tome u emisiji raspravljaju Ljubiša Ristić, pozorišni reditelj, Drinka Gojković, književni prevodilac i Filip Grbić, književnik.

U emisiji će još biti reči o Festivalu koreografskih minijatura, knjizi "Dostojevski" Štefana Cvajga, premijeri "Ivanova" Andreja Žoldaka u Crnogorskom narodnom pozorištu, izložbi Branka Miliskovića "Attention!Here I am", Grin festu, Festivalu srpskog filma fantastike, kao i o "Mauzoleju nesavršenstva", o kome govore slikar Slavko Krunić i Bil Guld, basista grupe "Faith No More". Jubilej je posvećen desetogodišnjici od Jungove "Crvene knjige", a Fenomen posthumanizmu. Gost Tanke linije je Marko Volf, muzičar i reditelj iz Slovenije.

Gost nedelje je književnik Slobodan Tišma.

Urednik emisije Ana Tasić
Reditelj Ivan Bukvić
Montažer Goran Mijić
Autori rubrika: Danijela Purešević, Marija Nenezić, Ana Tasić, Jasmina Mijić, Hristina Vasilijević, Jelena Videnović, Dragan Jovićević
Voditelj Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar