Prva hronika 53. Bitefa

U prvoj, od ukupno tri Hronike Bitefa koje priprema Redakcija za kulturu i umetnost, biće reči o predstavama autora dobro poznatih Bitefovoj publici.

Beograd na daljinski, izveden u danu prologa, deo je projekta Remote X Štefana Kegija i Jorga Kanenbauera. Specifičnost ove predstave je što je publika sama kreira. Slušajući upustvo glasa sa slušalica, dok šeta Beogradom, ona preispituje sopstveni odnos prema gradu i zajednici.

Švajcarski reditelj Milo Rau, zvezda internacionalne teatarske scene, u svojoj predstavi Orest u Mosulu ispituje lanac zločina i osvete, te mogućnost postojanja pravde u današnjem društvu, smeštajući Eshilovu tragediju Orestija u Irak, u razoren Mosul.

U prvim danima fetsivala na programu su i dve predstave iz regiona- Zašto je poludeo gospodin R? u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Mladež bez boga Zagrebačkog kazališta mladih i Montažstroja.

Zašto je poludeo gospodin R? Reditelja Boba Jelčića, polazi od istoimenog Fasbinderovog filma, u čijem je središtu običan čovek koji pokušava da se snađe u kapitalističkom društvu. Jelčić ispituje stanje i unutrašnje lomove pojedinca koji ne uspeva da se nosi sa pritiskom svakodnevice neoliberalnog kapitalizma.

Mladež bez boga u režiji Boruta Šeparovića, bazirana je na književnom delu Edena von Hrovata. Dok Horvat problematizuje uspon nacizma, Šeparović pokazuje stanje i stavove mladih ljudi danas.

Urednica emisije: Tamara Baračkov

Rediteljka: Milica Mitrović

broj komentara 0 pošalji komentar