Nauka 2019: Peloidima do lepote i zdravlja

Lekovito blato, peloid, jedno je od darova prirode, koje se poslednjih godina, osim u rehabilitaciji i lečenju mnogih bolesti, sve više koristi u kozmetičke svrhe, a sve u cilju očuvanja zdravlja, dobrog izgleda i poboljšanja kvaliteta života.

Lekovito blato se od davnina koristilo za lečenje raznih bolesti. Još pre 4.000 godina Egipćani su na papirusima zabeležili da su blato upotrebljavali kod opekotina, ženskih bolesti, problema sa zglobovima. Rimljani, sa veoma razvijenom kulturom kupanja i kupatila, uvode peloidne kupke. Kada su u pitanju lekoviti faktori prirodinh i veštačkih peloida, perspektivnost Srbije, a naročito Vojvodine u tom pogledu je jako velika i raznovrsna.

Peloid je prirodni sediment oligomineralne koloidalne strukture i sadrži biološki aktivne supstance i žive mikroorganizme. Nastaje taloženjem u prirodnim izvorima vode, radom vulkana, ili u blatnim gejzirima. Peloid ima visok toplotni kapacitet i sposobnost zadržavanja toplote, a po pravilu sadrži terapijski aktivne materije-soli, gasove i biostimulatore.

Osim u zdravstvene svrhe peloidi mogu da se koristi i u kozmetičke u okviru velnes usluga za relaksaciju i detoksikaciju. Zbog mazivosti i specifičnog sastava daju koži elastičnost. Lekovitost blata je naučno dokazana, ali lekari upozoravaju da svaka primena mora biti sprovedena pod strogo kontrolisanim uslovima stručnjaka. U svetu je peloidoterapija veoma rasprostranjena, ali da bi i kod nas ova vrsta terapije postigla svetske standarde potrebna je veća edukacija javnosti o značaju peloida. 

U emisiji o peloidima govore stručnjaci: dr Natalija Tatić specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, prof. dr Milisav Čutović subspecijalista balneoklimatolog, mr Milan Tomić diplomirani inženjer geologije iz Geološkog zavoda Srbije, prim. dr Snežana Kostić direktorka Instituta za rehabilitaciju pokretnih i nepokretnih bolesnika "Selters" u Mladenovcu, dr Zoran Đurić fizijatar balneoklimatolog, mr dr Zorica Ćulibrk direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Rusanda" u Melencima.

Urednik emisije: Aleksandra Daničić
Snimatelji: Ivan Dimitrijević i Slobodan Grče
Montaža: Miroslav Nikolov
Stručni saradnik: dr Natalija Tatić

broj komentara 0 pošalji komentar