Srpska ekonomija

Druga AFA nedelja inovacija je ove godine okupila više od 70 učesnika koji su stigli u Beograd iz Urugvaja, Nemačke, Izraela, čak i Australije. Tokom trajanja nedelje inovacija, održana je i konferencija "Kako izgraditi nacionalni okvir za inovacioni ekosistem i ekonomiju uticaja".

Privredna komora Srbije potpisala je Memorandum o razumevanju sa Svekineskom federacijom za industriju i trgovinu. Dve zemlje će zajedno raditi na stvaranju uslova za bolju saradnju kineskih i srpskih kompanija, a najavljen je i veliki poslovni forum koji će biti organizovan do kraja godine u Kini.

Konferencija "Saradnjom do održivog razvoja - Agenda 2030" održana je radi podizanja svesti o Agendi 2030 Ujedinjenih nacija i neophodnosti lokalizacije ciljeva održivog razvoja. Učesnici konferencije složili su se u oceni da je za postizanje ciljeva održivog razvoja neophodno uključivanje relevantnih aktera na globalnom, nacionalnom i subnacionalnom nivou, obuhvatajući opštine, lokalne samouprave, kao i nevladin i privatni sektor.

Podsticanje bezgotovinskih plaćanja jedna je od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i važan isntrument za smanjenje korupcije i kriminala. Šta NALED, Vlada Srbije i privrednici rade na podsticanju bezgotovinskog plaćanja.

Ekonomija Srbije raste. Raste i ekonomija evrozone. U maju su, peti mesec zaredom, porasle i cene hrane, a u Hrvatskoj je skočila prodaja automobila.

Urednica emisije: Danka Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar