Srpska ekonomija

Odbrambena industrija Srbije izvezla je prošle godine naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od oko 500 miliona dolara, čime je pokazala da je jedan od najvažnijih aduta srpske privrede.

Stručna javnost imaće prilike da se upozna sa ključnim proizvodima naše odbrambene industrije na devetom po redu Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" koji se održava u Beogradu od 25. do 28. juna. Koje smo to sisteme naoružanja i vojne opreme razvili, pitali smo Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse.

Pre skoro godinu i po dana na mesto direktora Agencije za borbu protiv korupcije došao je Dragan Sikimić. Kako nam je rekao zatekao je profesionalce posvećene poslu sa kojima sada radi na unapređivanju aktivnosti koje će doprineti pre svega uštedi budžetskih sredstava, ali i stvaranju boljeg poslovnog okruženja koje znači i veća ulaganja u Srbiji.

Rusija je veoma važan ekonomski partner Srbije, što pokazuje i prošlogodišnji trgovinski promet koji je uvećan za 20 odsto, rečeno je na Biznis forumu na kojem se nedavno u Beogradu okupilo oko 200 kompanija. Rečeno je i to da ima prostora za unapređivanje privredne saradnje dve zemlje, pre svega u naučno-tehnološkoj oblasti.

U emisiji donosimo još jednu zanimljivu priču iz glavnog grada Austrije. Reč je o Bečkom metrou koji radi pune četiri decenije. U mreži metroa dugoj 83 kilometra postoji 109 stanica, a godišnje se podzemnom železnicom preveze više od 400 miliona putnika, saznajemo u Infocentru preduzeća "Bečke linije". Srpska ekonomija beleži i najnovije radove na proširenju metroa u Beču.

Urednica emisije: Danka Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar