Studio znanja: Digitalno doba

Šta nam sve donosi digitalno doba i gde nas vodi? Kako da otkrijemo nove šanse i prilike u vremenu koje je podložno tolikim promenama? Da li smo mi ti koji upravljaju promenama ili su promene te koje upravljaju nama? Postoji li ipak nešto što neće moći da bude digitalizovano i automatizovano i da li će to onda postati ekstremno vredno?

Šta je digitalizacija, šta digitizacija, a šta digitalna transformacija i na šta se sve kokretno odnose objasniće nam profesor informatike, dr Petar Kočović sa Univerziteta "Union-Nikola Tesla". Kako se digitalna era odrazila na naše društvo u globalnom smislu i koje je ključne promene u okviru njega napravila otkriće nam sociolog Branka Matijević. Na koji način fenomen digitalnog doba i promena koje ono donosi utiče na naše mentalno zdravlje i psihu saznaćemo uz pomoć psihijatra i psihoterapeuta Aleksandra Misojčića. Prvi talas digitalne transformacije obuhvatao je mobilne telefone, društvene mreže, računarstvo u oblaku. Na redu su virtualna realnost, internet stvari, 3D štampanje, veštačka inteligencija i mnogo toga što nas dovodi pred sama vrata onoga što stručnjaci nazivaju četvrtom industrijskom revolucijom. Upravo o tome ćemo razgovarati sa robotičarem dr Kostom Jovanovićem sa Elektrotehničkog fakulteta i dr Ivanom Gađanski sa Biosens Instituta.

Kada je reč rekreativnom sportu i vežbanju, mnogi stručnjaci kažu da smo mi sportska nacija, ali iz fotelje ili zašto da ne - sa kauča. Volimo da navijamo ispred ekrana gledajući utakmice i čak vrlo često dajemo savete, koje osim onih koji prate utakmicu sa nama, niko drugi ne čuje. Zahvaljujući inovacijama i jednoj novoj aplikaciji koja se zove Couch coach i to se promenilo, a kako - otkriće nam Nikola Krstić i Nenad Nikolin, autori ove aplikacije. U "Studiju znanja" predstavljamo i revolucionarnu platformu "VR-All-Art" Vitomira Javremovića - novo tržište za umetnike, galerije, muzeje i široku publiku koja omogućava svima da istražuju umetničke radove i otkrivaju umetnike iz celog sveta gde god se nalazili i u bilo koje vreme. Pravu revoluciju u svetu interneta napravili su blogeri, jutjuberi ili vlogeri i zato ćemo se družiti sa Tamarom Ćosić, damom koja je proglašena za influensera godine.

Sa nama neko ko će nas kroz muziku podsećati na promene u digitalnom svetu - Saška Janks i Danijela Bogdanović. Sa njima ćemo porazgovarati i o promenama koje su nove tehnologije unele u svet muzike.

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar