Kuća nauke: Politehnika škola za nove tehnologije

Za Politehniku školu za nove tehnologije bi se moglo reći da je poput modernog rasadnika budućih naučnika za nove tehnologije. Obrazujući se u savremenim kabinetima danas u njoj stasavaju budući svetski naučnici.

U okviru Radničkog univerziteta Novi Beograd 1971. godine formiran je Metalski obrazovni centar, nakon toga je dugo radio kao Srednja tehnička škola u okviru Politehničke akademije Novi Beograd, a od 2006. nosi svoj aktuelan naziv Politehnika škola za nove tehnologije. Ključna stvar u razvoju škole i ono što ju je izdvojilo od ostalih mašinskih obrazovnih centara, bila je odluka da se pre više od dve decenije uvede smer tehničar za robotiku koji je i danas jedan od najatraktivnijih izbora novih srednjoškolaca.

Poseban uspeh i ponos škole predstavljaju njeni učenici, mladi talenti u oblasti robotike - tim PoliBoti, koji su na takmičenju u Šangaju, gde je učestvovalo više od 150.000 učesnika iz 50 zemalja sveta, na svetskom prvenstvu u edukativnoj robotici WER 2018. osvojili prvu nagradu u međunarodnoj konkurenciji. Zahvaljujući tome škola je dobila komplet napredne biotronike, čijom upotrebom učenici mogu da steknu napredna znanja u kreiranju inženjerskih rešenja po ugledu na prirodu, a za sada je ovo jedini primerak u nekoj srednjoj školi na čitavom Balkanu. Politehnika je najatraktivnija i na sajmovima posebno zahvaljujući robotu (Arduino), kog su stvorili politehničari. Za ove učenike se često čuje da su budućnost Srbije u robotici.

Politehnika tako skoro pet decenija radi i razvija se kao mašinska škola, o kojoj se ne priča toliko mnogo, a koja nudi zanimljive i moderne obrazovne profile, čiji đaci postižu vrhunske uspehe na takmičenjima kod nas i u svetu. Nakon Politehnike učenici se mogu upisati na brojne fakultete i zaposliti širom sveta. Oni koji već rade u inostranstvu nisu zaboravili gde su prvobitno stekli znanje, često posećuju nekadašnju školu i stvaraju brojne saradnje u kojima učestvuju sadašlji učenici. Politehnika je obrazujući učenike u području robotike, mehatronike, programiranja CNC mašina, kompjuterskog projektovanja i modeliranja, poslednjih godina, ambiciozno ušla i u područja reciklaže i ekologije. Znanje i veštine koje se stiču školovanjem u okviru ovih obrazovnih profila, izuzetna su baza za studiranje najkvalitetnijih i najtežih fakulteta iz srodnih oblasti.

Urednik emisije: Aleksandra Daničić
Voditelj: Dragana Daničić
Snimatelj: Milan Stanić
Montaža: Miroslav Nikolov
Reditelj: Milica Mitrović

broj komentara 0 pošalji komentar