Kulturni centar

Stav da knjiga nema cenu zajdenički je svima koji uvažavaju duhovni potencijal knjige kroz vreme. Savremena tržišna logika ponude i potražnje potencira stav da knjiga ima cenu.

U svakom slučaju, večita je kulturna misije knjige. O toj misiji i značaju koji knjiga ima za buduće generacije, polemiše se svake godine uoči konkursa koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja za otkup publikacija za javne biblioteke u Srbiji. Početak novog izdanja Kulturnog centra odgovara na pitanje: šta je sporno u procesu tog otkupa i zašto je ovaj konkurs važan za sve čitaoce koji, osim u knjižarama, knjigu traže i u bibliotekama. O tome govore prof. dr Aleksandar Jerkov, predsednik Komisije za otkup publikacija za javne biblioteke u Srbiji, izdavač Zoran Hamović i predsednik Društva bibliotekara Srbije Bogdan Trifunović.

Gost nedelje je pisac Goran Petrović.

U emisiji govorimo o tome kako i da li nas filmski festival u Kanu još uvek može iznenaditi, kako se srpske lepe umetnosti predstavljaju u Ostavinskoj galeriji, kako su jedan mađarski i jedan hrvatski reditelj na Sterijinom pozorju tumačili Odiseja, kakve novine donosi Trio Miško Plavi, zašto je pesnik Nenad Milošević svoju novu zbirku nazvao Pesme iz limba...

Fenomenološki se bavimo važnošću književnih naslova i sećamo se reditelja Alfreda Hičkoka. Ove godine navršava se 120 godina od njegovog rođenja.

Gost rubrike Tanka linija je teoretičar književnosti Statis Gurguris.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević
Urednica emisije: Marija Nenezić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar