Srpska ekonomija

Posetili smo Beč i iz tog grada donosnimo priču o Bečkoj digitalnoj bolnici. Reč je o "Bolnici sever" (Krankenhaus Nord) koju čini sedam centralnih bolničkih organizacija u kojoj je zdravstvena zaštita građana na najvišem nivou.

Gradnja bolnice čija vrednost iznosi više od milijardu i trista miliona evra trajala je pet, a njeno uređenje godinu dana. Za "Srpsku ekonomiju" o digitalnoj bolnici govori tehnički direktor Vilfrid Greblinger.

Austrija je prepoznala Srbiju kao primer dobre prakse u uspostavljanju dualnog obrazovanja. Kako u toj zemlji funkcioniše taj vid školovanja i na koji način nam pomaže austrijsko dugogodišnje iskustvo u dualnom obrazovanju, saznaćete u današnjoj emisiji.

Bili smo na Međunarodom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća na kojem su izlagala i brojna srpska, uglavnom mala i srednja preduzeća. Među brojnim inovacija bilo je i onih koja se odnose na robotiku, zaštitu životne sredine, ublažavanje globalnog otopljavanja. U razvoju novih tehnologija bitno je da se izgradi javno-privatno partnerstvo odnosno, da se razvije trougao koji čine obrazovanje, istraživanje i privreda. O tome smo razgovarali sa prof. dr Draganom Povrenovićem sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Posebna atrakcija na sajmu tehnike i tehničkih dostignuća bile su bespilotne letelice koje mogu da se koriste u privredne, naučne, obrazovne, sportske svrhe. Koje su vam dozvole potrebne, čime su opremljene i kakva je razlika između bespilotnih letelica i dronova pitanja su na koje smo odgovore dobili u Nacionalnom klasteru bespilotnih letelica i bliskih sektora.

Urednica emsije: Danka Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar