Studio znanja - perspektiva: Sve zavisi od ugla posmatranja

"Marko Aurelije je rekao da je sve što čujemo mišljenje, a ne činjenica. A da je sve što vidimo perspektiva, a ne istina", izreka je koja nam je ove nedelje dala novu temu u "Studiju znanja" - perspektiva.

 

 

Izgleda da sve zavisi od ugla gledanja, bilo da je reč o nauci, umetnosti, mađioničarstvu ili međuljudskim odnosima. Kako filozofi promatraju pitanje perspektive i kako naše emocije mogu da oboje svet, u ovonedeljnoj emisiji reći će nam filozof dr Igor Cvejić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Pogled kroz kaleidoskop, fatamorgana ili rotirajući prstenovi samo su neke od optičkih varki i iluzija koje nauka itekako može racionalno da objasni. Zato mnogo pitanja imamo za fizičara dr Aleksandra Krmpota sa Instituta za fiziku. Vertikalna, obrnuta, linearna, atmosferska, koloristička - sve to može biti perspektiva, i to u slikarstvu. To nam je tema za slikara Miroljuba Filipovića Filimira, istaknutog likovnog umetnika.

Dete se ne rađa sa sopstvenom perspektivom, kažu psiholozi, već je u prvim godinama "pozajmljuju" od roditelja, da bi kasnije osvestili sopstvenu, te konačno pomirili obe. O psihologiji perspektive - Aleksandra Bubera, psihijatar i psihoterapeut.

Muzika je popularan način da se čuje glas različitih društvenih grupa iz svih krajeva sveta. Tako da je i u muzici sve stvar perspektive. Naš gost je Žarko Kovačević Žare, frontment grupe SARS, a čućemo naravno, kako sama tema nalaže, pesmu "Perspektiva".

U našoj publici su ove nedelje perspektivni, vrlo mladi ljudi. Oni svoj zanat uče od velikih glumačkih imena i sanjaju da jednoga dana budu slavni. Članovi su škole glume "Prvi koraci" i takmičiće se u našem tematskom kvizu.

Zec iz šešira je famozni trik, pa ćemo tokom emisije i mađioničare morati da pitamo da li je u njihovom poslu sve samo optička varka.

Budite i ove nedelje uz "Studio znanja"!

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ana Reljić
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar