Studio znanja: Priroda kao lek

Mudri Ciceron je rekao da ako pratimo prirodu kao vođu nikada nećemo zalutati, a čuveni Gete da je priroda jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja. Šta nam sve priroda nudi otkrivamo u "Studiju znanja".

Zdravlje je naše najveće bogatstvo, a čovek je još od najstarijih vremena otkrio da je priroda izuzetno važan saveznik koji nam pomaže u njegovom očuvanju. Kakvo uporište lekari nalaze u prirodi otkriće nam doktor medicine Dubravka Topalović iz Doma zdravlja "Simo Milošević". Koje namirnice regenerišu naše organe, usklađuju njihov rad i energiju objasniće nam nutricionista, Branka Mirković. Kako se projektuju zelene površine u gradovima, zašto su važne i na koji način se biraju biljne vrste koje ćemo posaditi na određenom mestu rećiće nam pejzažni arhitekta Slađana Milosavljević.

Onog trenutka kada je čovek u potrazi za lekom posegao za biljkama nastala je farmacija. Kako su izgledali njeni počeci, a kako razvojni put i na koji način se danas koriste biljke u industriji lekova objasniće nam farmaceut Ivana Krstić. Priroda ima veliku ulogu ne samo u očuvanju našeg fizičkog, već i mentalnog zdravlja. Naučnici su nedavno počeli da se bave pitanjem da li i kako cveće, trava, drveće i jednostavno odlazak u prirodu mogu da se iskoriste za lečenje depresije i anksioznosti. Više o tome otkriće nam naša gošća, psihoterapeut i psihijatar, prof. dr Nevena Čalovska Hercog sa Fakulteta za medije i komunikacije.

Ove nedelje ugostili smo i ekipu učenika i profesora koja je osvojila I mesto na Republičkom takmičenju medicinskih škola. Tokom emisije ćete ih bolje upoznati, sa njima ćemo se družiti u kvizu znanja. Oni dolaze iz Medicinske škole Beograd.

Mnoge elemente prirode, poput ritma, zvuka i harmonije u sebi sadrži muzika, koja itekako može da bude lekovita. Zato je sa nama neko ko će nas, kroz pesme koje ilustruju našu današnju temu, tokom čitave emisije podsećati na njen značaj - Ivana Vladović i Nenad Paunović.

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar