Trezor: Spomenar

Godina dana od smrti Dušana Đokovića

Dušan Đoković (Beograd, 11. avgust 1945 - Beograd, 27. maj 2018), osnivač Akademije umetnosti i "Fondacije Milan i Divna Đoković"

Dušan Đoković - film prikazan na komemoraciji, 2. juna 2018, u kojem su korišćeni delovi iz emisije Studija B "Moj Beograd-gost Dušan Đoković", kao i mnogobrojni foto i video materijali iz zbirke Akademije umetnosti i Fondacije Milan i Divna Đoković.

Akademija umetnosti: Prvih 16 godina - Dokumentarni film o prvih 16 godina Akademije umetnosti u Beogradu, prvog privatnog fakulteta umetnosti u Srbiji i prvog fakulteta umetnosti sa Akreditacijom i zvaničnom Dozvolom za rad... Film je premijerno prikazan na svečanosti održanoj 8. maja 2011. godine, u Velikoj dvorani Klubu "Akademija 28". Pored arhivskih fotografija, inserata iz najlepših igranih, dokumentarnih i animiranih filmova studenata Akademije umetnosti i prizora zabeleženih tokom nastave, film donosi intervjue sa nekadašnjim i sadašnjim nastavnicima, saradnicima i studentima, koji na najbolji način svedoče o misiji, razlozima za osnivanje i počecima rada Akademije; uspesima i domaćim i inostranim priznanjima koja su njegovi studenti osvajali tokom proteklih godina; kao i o specifičnim načinima podučavanja i rada s mladim umetnicima, koji Akademiju umetnosti izdvajaju od sličnih škola u regionu.

- Učestvuju: Dušan Đoković, Dragana Bošković, dr Raško Jovanović, dr Velimir Abramović, Miloš Radivojević, Mirjana Karanović, Siniša Kovačević, Ivan Bekjarev, Milutin Petrović, Gordana Zafranović, Dragan Elčić, Miloš Spasojević
- Scenarista i reditelj Tamara Popov, Akademija umetnosti 2010/2011

Uskliknimo s ljubavlju (odlomak) - Sa velikim stvaralačkim žarom i producentskim iskustvom, Dušan Đoković je preporučio ovaj film i za prikazivanje u "Trezoru",  pa je i emitovan 2012. i 2017. godine. Slikom i rečju prati se podizanja Hrama od 1935. godine kada je po projektu arhitekata Bogdana Nestorovića i Aleksandra Deroka počela gradnja na Vračaru, a završava se 2004. sa okončanjem prve faze izgradnje Hrama po projektu ahitekte prof. Branka Pešića.
- Izvršni producent Dušan Đoković, tekstove kazivao Ljuba Tadić, stručni konsultant Gradimir Stanić; autor muzike Svetislav Božić; snimatelj zvuka Miodrag Ž. Vučković; direktor fotografije Predrag Peda Todorović; montažer Jovan Banović; scenarista i reditelj Moma Martinović.
- Akademija umetnosti, Srpska pravoslavna crkva, 2004

Zahvalnost prijatelju - Uz zahvalnost Akademiji umetnosti na ustupljenim filmovima za današnje prikazivanje u "Trezoru", da kažemo i ovo: Dušan Đoković podržavao je i pomagao rad Redakcije za istoriografiju i veoma često su studenti Akademije učestvovali u realizaciji "Trezora". Slede tri Đokovićeve izjave iz emisija "Trezora", o brizi za audiovizuelno nasleđe (Na istorijskoj adresi, 2008), o potrebi osnivanje Muzeja Televizije (Digitalizaciji prošlosti, 2010) o značaju ciklusa "Trezor" (O Milanu Đokoviću, 2016).
- Za "Trezor" pripremili: Milena Jekić Šotra, Dragan Vladisavljević, Ljubomir Plavljanić, Bojana Andrić
- Premijerno emitovano 12.10.2018; Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar