Čitanje pozorišta: Stigmatizovano društvo

Tragom predstava prikazanih na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Danas smo svedoci kako vidljivi i izmešteni centri moći - koji u svojim rukama drže političku, ekonomsku i svaku drugu moć, na globalnom i na lokalnom planu - stigmatizuju svaki oblik drukčijeg mišljenja, otpor teroru većine podjednako kao i otpor teroru moćne manjine. Što je još gore, stigmatizuje se zdrav razum i pravo na mišljenje, u svim oblicima društvenog života, od politike do kulture. Stigmatizacija svesti, savesti i razuma, borbe za istinu i pravdu, društvenu, socijalnu i rodnu emancipaciju, stigmatizacija nepatvorenih emocija, empatije i solidarnosti, širi se poput korova na zaparloženoj njivi.

Slogan 69. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, Pozorište u stigmatizovanom društvu, ukazuje i na stigmatizaciju društveno odgovornog pozorišta, kulture i umetnosti uopšte, pojedinaca i društvenih grupa, moralnih uzora i svetonazora, prava na mišljenje, stav, individualnost, samosvojnost, različitost, prava na otpor, bunt i nepristajanje. Predstave o kojima ćemo razgovarati u skladu su sa savremenim, referentnim pozorišnim i izvođačkim praksama. Takođe, većina izabranih predstava pripada društveno angažovanom, osvešćenom pozorištu koje se na hrabar, beskompromisan, umetnički i estetski legitiman i relevantan, način hvata u koštac s gorućim društvenim problemima i anomalijama, prkosi im, ogoljava ih i razobličava.

U većini izabranih predstava o kojima ćemo govoriti prepoznajemo društveno odgovorno, kritički potentno pozorište koje bi moglo da bude svest i korektivna savest društva i vremena kojem se obraća. Komparativna analiza ukazuje i na to da su u većini izabranih predstava, različitim pozorišnim sredstvima, naglašena politička i društvena značenja dramskih tekstova iz kojih proizilaze, nadograđuju ih, rekontekstualizuju, i daju im nova, savremena, aktuelna značenja i konotacije.

Čak i ovlašan pogled na selekciju 69. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine ukazuje na čitav korpus tema i ideja koje se otvaraju, promišljaju i problematizuju, a među kojima dominiraju bunt i otpor stigmatizaciji, umetnički i pozorišni obračun s manipulacijom i demagogijom kao osnovnim oruđima za ispoljavanje i održanje političke i društvene moći.

U emisiji govore Vida Ognjenović, Miodrag Tabački, Valentin Vencel, Predrag Momčilović, Ivan Francuski i Andrej Čanji.

Autor i urednik serijala Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]