Arhetip moderne bajke

Mitovi i bajke nam pričom kazuju o opštim mestima u ljudskoj istoriji, o ličnim karakteristikama ljudi koje se vekovima ponavljaju, kao i o tipovima međuljudskih odnosa. Ove ponavljajuće obrasce, Karl Gustav Jung u psihologiju uvodi kao pojam "arhetipova", tj. obrazaca instinktivnog ponašanja ljudi, sadržanih u kolektivnom nesvesnom, koji oblikuju ljudsko ponašanje univerzalnim normama i principima.

Univerzalni arhetipovi se prepoznaju kao sličnosti u mitovima i bajkama različitik kultura a kao svojevrsni "pra obrasci", imaju snažan uticaj na to kako funkcionišemo i danas. Kao sastavni deo našeg detinjstva i odrastanja, uloga bajki je od neprocenjivog značaja za razvoj i rasuđivanje ličnosti i zbog toga ih ne smemo zaobići ili preskočiti. To je prvi susret deteta sa borbom dobra i zla. Često surove i zastrašujuće, danas se nalaze na meti onih koji bi da ih menjaju, ublažavaju, čine prihvatljivijim uz obrazloženje da se deca plaše, ali samo kao takve bajke šalju jasnu poruku generacijama koje tek stasavaju i koje će se poistovećivati sa junacima o kojima slušaju.

U drugoj epizodi serije Arhetip moderne bajke, u zagonetnom svetu mašte i stvarnosti, pričaćemo ozbiljne priče o arhetipovima kao i o večitoj borbi dobra i zla. O toj, tako važnoj i ozbiljnoj temi u drugoj epizodi serije govore psiholozi, teoretičari književnosti, duhovnici, umetnici; Prof.dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Protosinđel Ilarion Đurica, Prof.dr Žarko Trebješanin, Dr Zoran Milivojević, Vesna Gajević Vidojević i drugi.

Da sve bude još lepše pomogli su nam naši najmlađi ali najslađi drugari, princeze i prinčevi, kao i divna glumica-čarobnica Paulina Manov i lepa Grdana i Crvenkapa Katarina Stefanović

Urednik, Nataša Nešković. Reditelj, Sunčica Jergović. Montaža, Ana Ćurković.

 

broj komentara 0 pošalji komentar