Koridori

Prilikom posete državne delegacije Srbije NR Kini koju je predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kad je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, potpisano je više sporazuma o saradnji Srbije i NR Kine. Tokom posete održan je i panel u okviru Drugog foruma "Pojas i put", pod nazivom "Infrastrukturna povezanost".

Tokom posete, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović sa Ministarstvom trgovine Narodne Republike Kine potpisala je i dokument o osnivanju Grupe za investicije. Reč je o novom telu kojim će predsedavati potpredsednica Mihajlović, u kome će biti predstavnici Srbije i NR Kine, a koje će se baviti svim zajedničkim projektima dve zemlje u infrastrukturi i industriji.

Osim memoranduma o osnivanju radne grupe za investicionu saradnju Srbije i NR Kine, potpisan je i sporazum koji se odnosi na nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda, deonice od Bubanj Potoka do Pančeva, sa konzorcijumom kineske kompanije  i azerbejdžanskog "Azvirta". Sa istom kineskom kompanijom Mihajlovićeva je potpisala Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro".

Takođe je potpisan i Protokol o saradnji na projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma, tzv. Fruškogorskog koridora sa kompanijom "Čajna  round end bridž korporejšn". Potpisan je, takođe i Opšti ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju deonica pruge na Koridoru 10, deonice Beograd-Niš-Preševo-državna granica sa Republikom Severnom Makedonijom, između Vlade Republike Srbije, "Infrastrukture železnice Srbije" i kineske kompanije "Čajna round end bridž korporejšn".

Pored toga, potpredsednica Mihajlović je potpisala i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine.

Najvredniji ugovor potpisan je sa kineskom Eksim bankom o kreditu za gradnju deonice auto-puta od Preljine do Požege. Ovim ugovorom biće omogućen nastavak izgradnje Koridora 11 koji povezuje Srbiju sa Crnom Gorom.

Urednik emisije: Goran Maslar

broj komentara 0 pošalji komentar
Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]