Studio znanja: Elementi - od čega smo sastavljeni

"Svi smo mi satkani od zvezda", kaže hit grupe Mobi, što idealno oslikava naučnu tvrdnju da su elementi nastali tokom Velikog praska, pa danas čine i našu planetu i nas. Naša ovonedeljna tema su elementi, pratite "Studio znanja".

Danas je poznato 118 elemenata, 91 se može naći u prirodi, dok se ostali sintetišu u laboratorijama. Najlakši su vodonik i helijum, koji čine čak 99% svemira. U susret 150. jubileju periodnog Mendeljejevog sistema elemenata hemičari raspravljaju o kontroverzama i zanimljivostima koji ga prate. Više o tome upitaćemo hemičara sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, profesora dr Božidara Čobeljića.

U ovoj emisiji o elementima govorimo i u širem smislu, kao o osnovnim činiocima stvarnosti. Od drevnih vremena filozofi su se bavili pitanjem osnovnih elemenata koji nas okružuju, a mi ćemo našeg gosta osim toga upitati i nešto više o elementima logičkog mišljenja. On je profesor dr Željko Radinković sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Više o fizičkim svojstvima elemenata reći će nam fizikohemičar Milan Popović sa Fakulteta za fizičku hemiju. Kako je specifičan spoj nekoliko elemenata bio inicijalna kapisla za nastanak života na zemlji i koji elementi i kako sačinjavaju ljudski organizam, reći će nam dr Uroš Savković sa Biološkog fakulteta. Šta su osnovni elementi socijalnih, ekonomskih ili recimo logističkih sistema reći će nam sociolog dr Dalibor Petrović sa Saobraćajnog fakulteta.

Elementi su magnezijum, natrijum, azot i mnogi drugi, a da li znate da su elementi čak i melodija, ritam i harmonija? To su osnovni elementi muzike. Zato ćemo o veštini njihovog uklapanja, odnosno komponovanju porazgovarati sa muzičkim virtuozom, dirigentom i kompozitorom Ivanom Ilićem.

Nismo mogli, a da u studio ne dovedemo i mlade koji spajajući elemente mogu da naprave zanimljive i burne reakcije, i to u hemijskim laboratorijama. U emisiji će da nam izvedu eksperimente naši gosti, studenti Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Možda ste već zapazili - drugi deo publike je u karakterističnim kostimima. Oni će nam pokazati kako i klasična i savremena igra ima svoje elemente. To su učenici Baletske škole "Lujo Davičo" sa svojom nastavnicom klasičnog baleta Ninom Čolanović.

Linija, oblik, tekstura, valer i boja. I to su elementi, ali u modnom kreiranju. Kako se uklapaju i čine harmoničnu estetsku celinu i na koji način se njima vizuelno komunicira, otkriće nam naša gošća, modna dizajnerka Snežana Milinković. Uz muzičku pratnju obojićemo emisiju i ove nedelje, ostanite uz "Studio znanja".

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar