Kulturni centar

Teatar na raskršću, prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, novi je događaj na kulturnoj fesivalskoj sceni i povod da početak emisije posvetimo pitanju perspektive kulturne saradnje u regionau i na Balkanu.

O uslovima za proces regionalne kulturne saradnje, njenim rezultatima i značaju koji može da ima, u Kulturnom centru govore pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, profesorka i osnivačica festivala Na pola puta koji se već četrnaest godina održava u Užicu Ružica Marjanović, crnogorski pisac Ognjen Spahić i književni kritičar i urednik izdavačke kuće Partizanska knjiga Vladimir Arsenić.

Gost nedelje je reditelj Lordan Zafranović.

Predstavljamo knjigu albanskog pisca Stefana Čapalikua, Svako poludi na svoj način, festival Glasovi u nama koji se predstavio u prostoru bioskopa Balkan, analiziramo upravo završen 66. festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, podsećamo na londonsku fazu Discipline kičme koja je ovih dana dobila svoje vinilsko izdanje, predstavljamo tandem Staša Bajac - Đurđa Tešić i pozorišni komad Ovaj će biti drugačiji. Tim povodom, istražujemo proces uspostavljanja rodne ravnopravnosti u umetnosti pozorišta. Rubrika Jubilej posvećena je prvom izdanju Andrićeve Proklete avlije. Tekst je prvi put objavljen 1954. godine i od tada je večita inspiracija čitaocima ali i umetnicima. Litvanski reditelj Audrus Stonis za našu rubriku Tanka linija govori o pozitivnim i negativnim aspektima života i rada u uslovima savremenog liberalnog kapitalizma.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednica emisije: Marija Nenezić
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar