Vavilon

Martovsku emisiju Vavilon otvara intervju sa piscem Mirkom Demićem, prošlogodišnjim dobitnikom nagrade Meša Selimović za roman "Ćutanja iz gore" kojim je zaokružio petoknjižje posvećeno svome zavičaju, Baniji. Nakon toga, Demić je objavio novi roman, "Pustolovine bačkog opsenara" i za njega dobio "Deretinu" nagradu za roman godine.

Pesnik koji ovoga puta čita poeziju i o njoj govori u Vavilonu je Ilhan Pačariz. U izdanju Kulturnog centra Novi Sad, objavljena je njegova treća po redu poetska zbirka, Vrtlog. Pačariz je diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a danas živi i radi u Prijepolju. Kod nas je prepoznat dominantno kao pesnik, prevođen i zastupljen u zbornicima, a uz to piše i prozne i dramske tekstove kao i književnu kritiku.

Nije prošlo ni godinu dana od kako su se na YouTubu pojavili Bookvalisti, a već imaju neobično veliki broj pratilaca. Oni su: Ivan Isailović i Miloš Živković, diplomirani filolozi koji o književnosti govore stručno na zabavan način.

Dva izdavača, Kontrast i Dereta, objedinili su u zajedničkim koricama pod nazivom Blizanačka trilogija, tri romana Agote Krištof, Velika sveska, Dokaz i Treća laž. O ovim remekdelima govori za Vavilon pisac predgovora, Jelena Nidžović.

Od pisaca mlađe generacije koji obećavaju, predstavljamo ovoga meseca Miloša K. Ilića. Protekle godine je književna nagrada "Edo Budiša" Gradske knjižnice Pazin, pri kojoj deluje književna rezidencija Kuća za pisce - Hiža od besid, dodeljena je Milošu K. Iliću za delo Umorni kao psi u izdanju Partizanske knjige. Ilić se do sada bavio pisanjem proze i dramskih tekstova, a pre ravno deset godina, objavio je kao veoma mlad svoju prvu proznu knjigu, Priče o pivu.

Dva odeljenja za decu i mlade, Biblioteke grada beograda, biblioteke u Hilandarskoj i Neven u Kombank dvorani, u jednom periodu su bile van funkcije. Ovaj nedostatak je naša poznata spisateljica za decu, Jasminka Petrović, primenita i podigla je svoj glas, napisavši u međuvremenu još jednu knjigu koja je posvećena svim bibliotekarima koji rade sa decom.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]