Hemija za sve

Da li ste znali da u telu odrasle osobe ima približno 250 grama soli? Ili, da od ugljenika koji je u nama može da se napravi devet hiljada grafitnih olovaka? Hemija nije samo za "štrebere", hemija je svuda oko nas! I u nama, naravno!

Lako ćete je uočiti ako kašičicu sode bikarbone prelijete sa malo limunovog soka... Kada prođete pored ograde od gvožđa koju je načeo zub vremena... Dok se grejete pored vatrice... ili na toj vatrici pripremate hranu. 

Hemija je i u hrani koju jedemo, vazduhu koji udišemo. Učenje, maštanje, disanje, nastajanje emocija... možda nije tako očigledno, ali i ovi procesi počivaju na hemiji. Varenje je reakcija između hrane, i želudačne kiseline i enzima, do jednostavnih molekula koje naše telo može da apsorbuje i koristi.

U serijalu Redakcije naučnog programa "Hemija za svakoga" upoznaćete zanimljivo lice ove nauke. U kratkim epizodama, kroz oglede u hemijskoj laboratoriji i igrane scene, govorimo o pojmovima koji su deo naše svakodnevice ali pripadaju i hemiji kao nauci.

Prve epizode na programu su 23. marta u 15.30 i 24. marta, u 13.50 na Drugom programu.

Urednik Marija Stevanović
Reditelj Nikola Zdravković
Stručni konsultant dr Jasminka Korolija

broj komentara 0 pošalji komentar