Kulturni centar

Šta jednom društvu umetnik ostavlja u nasleđe a šta društvo čini za umetnika?

Ovo pitanje postane deo dnevnog reda uvek kada se u javnom prostoru govori o kokursima. Novo izdanje Kulturnog centra istražuje: koliko konkursi koje raspisuju Grad, Ministarstvo kulture i informisanja te neke institucije doprinose vitalnosti jedne kulturne zajednice i zašto su često u fokusu kritike javnosti. Na tu temu će u emisiji govoriti Mladen Vesković, viši savetnik Ministarstva kulture i informisanja zadužen za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije i Luka Knežević Strika, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih kulturnih stvaralaca Srbije.

Nastavak emisije baviće se odnosom umetnika prema društvenom i kulturnom kontekstu u kojem stvara i tim povodom ćemo predstaviti slikara i grafičara Zorana Dimovskog i njegovu izložbu Poklon u Kulturnom centru Beograda, odnosom umetnika prema večitoj temi zla i nesvesnog koju je, prema mišljenju mnogih, reditelj Lars fon Trir radikalizovao kroz svoj rediteljski postupak u filmu Kuća koju je Džek sagradio. Tom temom se bavi i reditelj Predrag Ličina ali ovoga puta kao prozni pisac te predstavljamo njegovu proznu knjigu Bljuzga u praskozorje koju je kod nas objavila izdavačka kuća Partizanaska knjiga. Dva kritička osvrta analiziraju upravo završen 20. jubilarni Gitar art festival i predstave M.I.R.A i U ime gospoda Andraša Urbana.

Podsećamo da je Demijan Hermana Hesea ove godine napunio 100 godina a ruski kosmonaut Jurij Baturin i reditelj Dragan Živadinov svojim životom i radom potvrđuju večiti čovekov san o kosmosu u koji je moguće zakoračiti, ali kako?

Na Tankoj liniji je nemački umetnik Olaf Mecel.

Gost nedelje je umetnik Aleksandar Denić. Njegove scenografije za film i pozorište dobile su brojna domaća priznanja. Poslednjih godina radi mnogo van Srbije, ima intenzivnu saradnju sa slavnim nemačkim rediteljem Frankom Kastorfom i nacionalnu nagradu nemačke Akademije izvođačkih umetnosti.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednica emisije: Marija Nenezić
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar