Kulturni centar

Nacionalni savet za kulturu je osnovan 2011. godine, kao stručno telo koje obezbeđuje podršku u očuvanju, razvoju i širenju kulture. Po zakonu broji devetnaest članova koji se biraju iz reda uglednih umetnika i stručnjaka na period od pet godina.

Prvom sazivu je istekao mandat 2016. godine, i od tada je savet u burnom procesu sastavljanja. Ni polovina članova nije izglasana, pojedini kandidati su sporni, zbog čega je njegova budućnost neizvesna.

Kulturni centar istražuje aktuelne probleme formiranja ovog saveta, razloge sukoba, ali i važnost njegovog očuvanja.

O ovim pitanjima u emisiji raspravljaju Mileta Prodanović, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti i rektor Univerziteta umetnosti, Igor Jovičić, sekretar Ministarstva kulture i informisanja, Dušan Paunković, predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije i Živorad Ajdačić, književnik i reditelj.

U emisiji će biti reči i o filmovima "Bela vrana" i "Delirijum tremens", prikazanim na Festu, zbirci eseja "Na ivici" Svetislava Basare, novom albumu Kande, Kodže i Nebojše "Uskoro". Rubrika fenomen je posvećena glumcima buntovnicima, a jubilej stodvadesetogodišnjici od rođenja Ernesta Hemingveja. Na Tanku liniju staje Imanuel Šiper, dramaturg performans grupe Rimini Protokol.

Centralni gost emisije je reditelj Miroslav Terzić.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Odgovorni urednik redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik emisije: Ana Tasić
Reditelj: Ivan Bukvić
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Autori rubrika: Marija Nenezić, Ana Tasić, Hristina Vasilijević, Aleksandar Gatalica, Aleksandar Žikić
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar