Koridori

U ovonedeljnom izdanju emisije o saobraćaju i strategiji razvoja Koridori vodimo vas u Grdeličku klisuru gde je radove na izgradnji južnog kraka međunarodnog putnog koridorra 10 u Grdeličkoj klisuri obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je na Koridoru 10 prvo obišao takozvanu kosinu broj 2 u blizini Grdelice, gde se u avgustu prošle godine obrušio deo potpornog zida. Prošao je kroz najduži putni tunel u našoj zemlji, tunel Manajle, a obišao je i najviši i najduži most na Koridoru 10 - most Vrla koji se nalazi i na profilnoj fotografiji na nalogu "Budućnost Srbije", što pokazuje koliko je taj most i sam Koridor važan kao deo međunarodne putne infrastrukture, u arhitektonskom smislu. Smatra se da je most Vrla simbol modernizacije i brzog razvoja Srbije.

Na Koridoru 11 na deonici od Surčina do Obrenovca tokom čitave zime intenzivno se radilo na izgradnji mosta, koji će biti dug 1581 metar, omogućiće spajanje Koridora 10 i Koridora 11, preko obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin. Most preko Save i ušća Kolubare, koji je jedan od važnijih objekata budućeg auto-puta od Surčina do Obrenovca, moći ćemo uskoro i pešice da pređemo.

Ovaj, izuzetno značajan građevinski objekat, imaće glavni most i dve prilazne konstrukcije. Glavni most je dug 370 metara i projektovan je kao betonska konstrukcija na koju se nadovezuju prilazne konstrukcije od prednapregnutog betona. Severna prilazna konstrukcija duga je 416 metara, dok je južni prilaz, koji premošćava i reku Kolubaru, dug 797 metara. Glavni raspon iznad plovnog puta biće širok 175 metara i nalaziće se na oko 24,5 metara iznad vode.

Na deonici auto-puta od Surčina do Obrenovca, koja će, u punom profilu sa četiri vozne i dve zaustavne trake, biti duga 17,6 kilometara, pored izgradnje mosta preko Save i Kolubare predviđena je i izgradnja sedam mostova, četiri nadvožnjaka i dve petlje - Surčin i Obrenovac. U zoni petlje Surčin nalaziće se i buduća čeona naplatna rampa preko koje će se obavljati uključenje na budući auto-put ka Čačku.

JP "Putevi Srbije" pokrenulo je akciju smanjenja troškova energenata (električne i toplotne energije i gasa) kao i utroška vode za sve svoje objekte širom zemlje čime se znatno smanjuje potrošnja budžetskih sredstava građana Srbije. Ova akcija se bazira na sveobuhvatnoj digitalizaciji, shodno inicijativi Vlade Srbije, primenom najsavremenijih Wi-Fi uređaja koji onlajn prenose merenja i komande putem interneta. Ovom sofisticiranom akcijom JP "Putevi Srbije" želi da pomogne da naša zemlja uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom koja je već, zakoračila u čovečanstvo.

Urednik emisije: Goran Maslar

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 19. feb 2019, 15:00) - Čačak [neregistrovani]

Ista emisija

Iz emisije u emisiju se isto priča, nema napretka u radovima, kasni se na sve strane, na sve strane su radovi izuzetno lošeg kvaliteta. Ako se vratite na prvu emisiju videćete da su svi rokovi davno probijeni...

(utorak, 19. feb 2019, 07:16) - anonymous [neregistrovani]

Put

Jako dobar emisija.
Puno pozdrava IZ Svecke.

Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]