Blaga Kosova i Metohije: Velika Hoča

Velika ili Golema Hoča, čije se ime prvi put spominje još u spisima iz XII veka, sa svojih 13 crkava iz srednjeg veka, sa izuzetnim primerima arhitekture iz XIX. veka, sa tradicijom vinogradarstva iz rimskog doba, predstavlja ambijentalnu sredinu izuzetnih kulturno istorijskih vrednosti.

Velika Hoča se u srpskim istorijskim izvorima prvi put pominje 1198. u osnivačkoj povelji manastira Hilandara.

Osnivajući manastir, veliki Župan Stefan Nemanja je poklonio Hilandaru metoh u koji su ušli Velika, tada Gornja i Donja Hoča, i još osam sela u neposrednoj okolini. To ne znači da u Velikoj Hoči nisu svoje metohe imali i ostali manastiri, Devič, manastir Marka Koriškog, neki drugi... srednjevekovni pronijari, pa kasnije bogati Prizrenci, ali je dečanski metoh ono po čemu se prepoznaje Velika Hoča danas.

Dečanska vinica se ističe među ostalim seoskim vinicama jer je svoj procvat doživela u vreme cara Dušana, kada je iz nje vinovodima teklo vino do njegovog dvora u Prizrenu. I danas se u njoj proizvede do 70 hiljada litara vina godišnje. Poznati bankar i narodni poslanik između dva svetska rata Hadži Ljuba Patrnogić je imao svoj konak, vinicu i vinograde u ovom selu.

U emisiji govore:

stanovnici Velike Hoče i okoline
sveštenici i monasi SPC
etnolog dr Mirjana Đekić
istoričar Aleksandar Gudžić
istoričar umetnosti Dejan Radovanović
etnomuzikolog dr Mirjana Zakić
lingvista prof. dr Radivoje Mladenović

broj komentara 0 pošalji komentar