Čas anatomije: Ima li umetnost moral?

Glavnu nagradu nedavno završenog Festivala autorskog filma, "Aleksandar Saša Petrović", ravnopravno su dobili filmovi "Teret" Ognjena Glavonića i "Ti imaš noć" Ivana Salatića.

Dok je za jedne Glavonićev film bio predmet tumačenja u isključivo estetskom ključu, drugi su ga, zbog teme kojom se bavi, "čitali" drugačije. Novo izdanje Časa anatomije rasvetljava večito pitanje odnosa umetnosti i stvarnosti u kojoj ona nastaje. Taj odnos je u dugoj istoriji civilizacije bio dinamičan, opterećen tenzijama i, u krajnjem slučaju, često odraz dubokog nesporazuma.

Umetnost pretenduje na večnost, stvarnost u kojoj ona nastaje često je opterećena događajima i pojavama koji su anticivilizacijski i antihumanistički. Tokom emisije analiziraće se pitanje o obavezi umetnika da reaguje na vrline ali i na mane stvarnosti, da pri tom ostane umetnik a njegovo delo neupitan kandidat za večnost.

Gosti su, pisac i umetnički direktor Festivala autorskog filma Srđan Vučinić, pisac Vladimir Kecmanović i producent filma Teret, reditelj Stefan Ivančić.

Urdnice emisije, Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac

broj komentara 0 pošalji komentar