Trezor: Deset godina od smrti novinara Svetolika Mitića

Svetolik Skale Mitić, pionir Televizije Srbije (Kruševac, 23. maj 1923 - Beograd, 1. april 2008) u Drugi svetski rat ušao kao ilegalac-skojevac, dve godine proveo u fašističkom logoru - izašao iz rata kao politički komesar partizanske čete.

Studirao književnost, ali se opredelio za film. Od 1946. u "Filmskim novostima" urednik i dokumentarista; sa pojavom televizije među pionirima novog medija. Prvog televizijskog dana dežurni urednik na programu i vodi prvi TV intervju. Nekoliko godina radi kao skupštinski izveštač, nekoliko godina uređuje nedeljni dnevnik Sedam dana. Realizuje dokumenatrnu seriju Vremeplov sa više od dve stotine emisija. Kada je u Informativnoj redakciji uvedeno da umesto spikera - novinari vode TV dnevnik - nekoliko godina i on voditelj. Na drugom programu nekoliko godina uređuje seriju Krug aktuelnog dokumentarnog žanra koja se emituje sedmično. Uređuje dokumentarne serije S kamerom kroz svet, Dvadeset miliona, To je to, zatim specijalne i prigodne emisije, prenose najvažnijih događaja, priprema biografske emisije značajnih ličnosti; autor je serija Ti dani, te godine, Jugoslavija - kako nas drugi vide... I posle penzionisanja, 1986. bio aktivan. Umro je u Beogradu 1. aprila 2008. godine.

Skale Mitić, pionir televizije - O prvom danu, 23. avgusru 1958, kada je emitovan prvi televizijski program u Srbiji i o radu na prvim Vremeplovma  koji su bili veoma gledani govori Skale Mitić za seriju Vreme televizije.
- Scenario dr Miroslav Savićević, reditelj Nikola Lorencin, 1993

Zima života - Kako žive stari ljudi tema je emisije iz serije Krug. U našoj zemlji se sve više povećava broj starih lica i samim tim raste problem - kako živeti u starosti. Samo u Beogradu ima preko 120 hiljada penzionera a ima naselja u kojima je svaki četvrti stanovnik prešao 65 godina. Mnogi ostaju da žive osamljeno, dok je veoma mali broj smešten u domove. ("Politika" 07.06.1973.) 

- Učestvuju: upravnici i štićenici za stara lica u Aleksincu, Subotici, Apatinu, Smederevu, Somboru, Novom Sadu i Beogradu (Dragoslav Bucek, Jozef Javorka, Franjo Mamužić, Zora Čukić, Nikola Munjaz, dr Milisav Murtić, Miodrag Murtić, Miodrag Stojanović, Jordan Stanković, Lazar Gojnić, Mirjana Topolac); razgovor vodi Svetolik Mitić
- Urednik Svetolik Mitić; snimatelji Časlav Pantelinac, Dario Bremec; reditelji Milica Dragić, Peđa Obradović
- Premijerno emitovano 07.06.1973, Dokumentarna redakcija Drugog programa, urednik Zora Korać

Poslednji snimak - kratak razgovor sa Skaletom Mitićem vodi Branka Krilović, na prvom u nizu susreta pionira i veterana TVB u okviru akcija posvećenih pripremama i obeležavanju pola veka Televizije Beograd (1958-2008).
- Snimano 31.05.2007,  premijerno emitovano 11.07.2007

 

broj komentara 0 pošalji komentar