Od pigmenta do koncepta

Koje je boje boja? Zašto je jaje važno u slikarstvu? Koja boja se dobija od puževa? Šta je sozercanje? Da li je Njutn bio potpuno u pravu? Kada nauka i umetnost idu ruku pod ruku?

Odgovore na ova pitanja potražite u serijalu Od pigmenta do koncepta koji će se od 1. decembra emitovati svake subote oko 15.30 časova na Drugom programu RTS-a.

Možda ne očekujemo da nauka i umetnost idu ruku pod ruku i da se prepliću, ali se upravo u neočekivanim detaljima kriju uzbudljiva otkrića. I upravo serijal "Od pigmenta do koncepta", koji je zamišljen kao kratka forma u trajanju od 13 minuta (9 epizoda) predstavlja taj spoj nauke i umetnosti.

Eminetni umetnici poput Milana Tucovića, Borisa Dragojevića, Mikana Aničića, Željka Đurovića, Di Voga, Dejana Ulardžića, Vojislava Lukovića, Jugoslava Ocokoljića, Branka Radovića, Olivere Štrbac, Peđe Miloševića, Bojane Trivić, Miloša Filipovića Fiće ali i profesora sa Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodana Markovića, Radmile Jančić Hajneman sa Tehnološko Metalurškog Fakulteta kao i Biljane Jovanović sa Akademije SPC za umetnost i konzervaciju, Aleksandra Bogojevića i Dejana Pantelića sa Instituta za fiziku, Dejana M. Rašića specijaliste oftalmologije i patologije, govore o slikarskim tehnikama, tehnologiji, prelamanju svetlosti, boji, pigmentima itd.

Urednik i scenarista: Vladana Rašić Dragojevića
Reditelj: Milan Kundaković
Montažer: Jovana Filipovića
Snimatelj: Hadži Vladan Mijailović

broj komentara 0 pošalji komentar