Kulturni centar

Prošlo je pola veka od kada je Endi Vorhol obznanio da će u budućnosti svako uživati svojih 15 minuta svetske slave. Postoje tumačenje da Vorhol i nije bio neposredni tvorac te misli, no bilo kako bilo, ona je globalno prepoznatljiva i tretira se kao njegova.

Danas, u eri demokratizacije medija, sveopšte vidljivosti i nadzora, instant selebriti kuture i rijalitija, pitamo se šta je Vorhol zapravo video kada je te 1968, zagledan u budućnost, rekao kako ćemo svi imati svoj komadić slave.

U večerašnjem Kulturnom centru traga se za odgovorm da li rijaliti programi jesu posledica Vorholove vizije? Na koji način savremeni umetnici koriste svojih 15 minuta slave? I šta danas u domenu kulture i umetnosti uopšte znači biti slavan?

Gosti emisije su: istoričarka umetnosti, dr Ana Bogdanović, istraživač-saradnik na odeljenju za istoriju umetnosti beogradskog Filozofskog fakulteta, psiholog Ida Teodosijević, vizuelni umetnik Uroš Đurić, glumica, studentkinja režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Milica Spasojević, pisac i muzičar Igor Marojević, slikarka, dr Simonida Rajčević, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, dramski pisac Ivan Lalić, književnica Laura Barna, Nataša Anđelković, doktor filoloških nauka i urednica u izdavačkoj kući Plato.

Gost nedelje je komunikološkinja i kulturološkinja, dr Zorica Tomić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.

Da li su današnji stvaraoci osvešćeni po pitanju društvene nepravde, nejednakosti, rasizma, i sl, ili su samo "pasivno" svestni tih problema, fokus je aktuelnog termina "Woke", kojem je posvećena rubrika Fenomen. Rubrika Jubilej podseća da je pre 90 godina na Kalemegdanu postavljen Meštrovićev "Pobednik". O tome šta smatra pozitivnim, a šta negativnim tendencijama u kulturi, govori peruanski pisac Santjago Ronkaljolo.

U emisiji će biće reči i o izložbi Dušana Džamonje u Beogradu, predstavi "Slikarke" koju je u Narodnom pozorištu u Nišu režirao Stevan Bodroža, o monografiji "Sloboda Najjačem" Predraga Neškovića, kao i o novoj knjizi prošlogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, Dejana Atanackovića.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala i emisije: Danijela Purešević
Reditelji: Ivan Bukvić i Goran Nikolić
Montažeri: Goran Mijić
Autori rubrika: Ana Tasić, Aleksandar Janković, Predrag Petrović, Danijela Purešević, Aleksandar Žikić, Jasmina Mijić, Hristina Vasilijević, Jelena Videnović.
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar