Čas anatomije: Junaci našeg doba

Kada je svojevremeno nobelovac Ivo Andrić zapisao u svojim Znakovima pored puta da je pisanje za njega "đavolski posao", bilo je to estetsko pitanje.

Nešto slično je pisao i Flober kada je opisivao proces rada na svojim romanima. Istrajati u traganju za savršenom rečenicom koja treba da odrazi piščevu zamisao, bio je za njega herojski poduhvat. Kontra tom čisto estetskom radu, javljale su se kroz istoriju zamisli o piscu kao promoteru novih ideja i stavova koji menjaju svet. Kako god, oreol herojskog dugo je pratio Pisca. Novo izdanje Časa anatomije postavlja pitanje: da li je vreme herojskog bavljenja pisanjem prošlo?

Kontekst globalizacije, literarne hiperprodukcije, bestselera kao globalnog fenomena u književnosti te sve izraženija marginalizacija kulture i pisaca, donosi i drugačiju ideju o književnosti i njenom uticaju na pojedinca i kolektiv. O tome će u emisiji razgovarati pisci za koje je posao pisanja još uvek ozbiljan, mukotrpan i odgovoran rad, Venko Andonovski iz Makedonije, Branko Čegec iz Hrvatske i Veselin Marković iz Srbije koji trenutno živi u Strazburu.

Urednice emisije, Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Realizatorka emisije, Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar