TV Mreža: Starost na selu

PG Mreža nastavlja sa proizvodnjom novih emisija posle letnje pauze. Ovog leta posetili smo jugoistok Srbije, i planinska sela u opštini Babušnica.

Sela u Srbiji ubrzano gube stanovništvo,  a u njima je sve više starijih osoba. Istraživanja o položaju starih  na selu pokazuju da čak 33 odsto staračkih domaćinstava u Srbiji još uvek ima zemljani pod, 30 odsto nema kupatilo, 20 odsto ne poseduje radio, telefon ili televizor, 14 odsto nema tekuću vodu, a ima i tri odsto onih koji nemaju struju u kući. Ovi podaci pokazuju samo deo teškoća starenja na selu. Sa kojim se još problemima stariji žitelji ruralnih područja bore u svakodnevnom životu ekipa Mreže proverila je u selima, gde je položaj starijih još teži jer žive u mestima bez prodavnice, asfaltnog puta, ambulante i apoteke.

Posetili smo i banatsko selo Perlez i zabeležili razmišljanja penzionera koji su život u gradu zamenili za život na selu. Na severu Bačke, u Gunarošu i Lovćencu posetili smo domaćinstva koja su postala novi dom za stare ljude koji ne mogu da žive sami pa su smešteni u hraniteljske porodice.

Emisija je nastala uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar