Magazin Srbije na vezi

Vuku i slavnim precima u novoj sezoni Magazina Srbije na vezi

"Očuvajmo jezik - sačuvajmo zemlju", naziv je ovogodišnjeg 85. Vukovog sabora, najveće kulturne svetkovine u Srba, koja je posvećena ocu naše pismenosti i kulture Vuku Stefanoviću Karadžiću. Vodimo vas u Tršić, gde se obeležava i 200 godina prvog srpskog rečnika, i još mnogo toga u čast reformatora srpskog jezika i pisma, o čemu izveštava naša

dopisnica Gordana Manjenčić.        

I u novoj sezoni Magazina Srbija na vezi, teme koje se tiču svih nas ma gde živeli.

Značajne događaje, Vuku u čast, beležimo i u Manastiru Tronoša, gde mu je bila i prva učionica. Gost emisije, Janja Todorović - književnica i urednik monografije Manastira Tronoša, koji je prošle godine slavio sedam vekova postojanja.

Izložba, povodom sto godina Velikog rata, akademskog slikara Dragana Martinovića prikazana u 158 slika, posvećenih golgoti Srbije, već tri meseca izaziva veliko interesovanje posetilaca u Sremskoj Mitrovici, a kroz gostovanje ovog umetnika u emisiji, prikazaćemo slike koje obiluju kolažima sećaNja na "svetinje": dedin grob, kućni prag, slavski kolač, obogaćene detaljima svakodnevnice, dečijim igračkama...  Ideja vodilja Dragana Martinovića je da sećanja ne utihnu, da ne zaboravimo korene, prošlost ali i da ih utkamo u sadašnjost i budućnost.

U glavnom gradu Kanade, Otavi, nedavno je postavljena mesingana spomen ploča, posvećena prvoj i poslednjoj žrtvi Velikog rata, Srbinu i Kanađaninu, koja će podsećati na značajne trenutke i istoriju dveju zemalja, odakle izveštava naša dopisnica Branka Dikanović Trbojević.

Učenici Baletske škole "Lujo Davičo", na Međunarodnom baletskom takmičenju u Atini, osvojili su niz prvih i trećih nagrada. Talenti iz ove škole, koja broji 71 godinu postojanja, predstaviće se sa posebnom koreografijom u našoj emisiji, zajedno sa svojom profesorkom Rosom Milić, pomoćnicom direktora ove škole.

Muzički gost emisije, operska umetnica Mr Tanja Andrijić, nedavno je izdala prvi CD "Zvezdane note" za PGP RTS, a u našoj emisiji predstaviće pesme sa ovog albuma, sa kojima želi da istakne značaj srpskog stvaralaštva i naše kulturne baštine. Učestvovaće i u Parizu, na manifestaciji, povodom obeležavanja završetka Prvog svetskog rata.

Urednik Suzana Gvozdenović Puzović

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar