Kulturni centar

Šta je prava uloga umetnosti, na to je teško dati konačne odgovore. Jedan od mogućih je pružio Aristotel ukazujući na to da je cilj pozorišne tragedije katarza, odnosno duhovno i moralno pročišćenje od teških emocija i dovođenje čovekovog tela i duše u ravnotežu.

U današnjem izdanju Kulturnog centra pitamo se da li je umetnost lekovita? Kakva su terapeutska svojstva i moći umetnosti danas, da li joj se ljudi, bilo da su umetnici ili konzumenti, i dalje kao nekada prirodno okreću kao nepohodnom izvorištu lekovitih sastojaka za zdrav i skladan život i koliko je umetnost u savremenom svetu sposobna da pročisti i izleči svakodnevne probleme i tenzije.

O tome da li umetnost može isceljivati promišljaju: teatrolog prof. dr Milan Mađarev, književni kritičar i pisac, Dragoljub Stanković, psiholog i psihoterapeut, Hana Stamatović, vajar Zdravko Joksimović, kompozitor Branka Popović, Goran Marković, reditelj, književnica Lana Bastašić, vizuelni umetnik i pisac, Dejan Atanacković i Pol Leonard Marej, pozorišni pisac i reditelj.

Centralni gost emisije je prof. dr Vladeta Janković.

U rubrici Retrovizija predstavljamo novozelandskog pisca trajno nastanjenog u Londonu koji je napravio pravu malu revoluciju u književnim krugovima Velike Britanije napisavši roman Fransis Čep, kako da pisac nastupa u javnosti, koga za čitanje preporučuje dvostruka bukerovka, Hilari Mantel. Film je u pripremi, a Bukerov žiri već traži njegov naredni roman.

U rubrici Rez, filmski kritičar, Ivan Velisavljević govori o knjizi, Između svetova Dragana Dimčića. Knjigu čine eseji o pet reditelja - Nikolasu Rougu, Dejvidu Kronenbergu, Terensu Maliku, Dejvidu Linču i Alehandru Hodorovskom.

U emisiji ćete imati prilike da se podsetite da večiti mladić, Miki Maus, puni 90 godina, kao i da saznate ko su influenseri i kakav značaj mogu imati za kulturu.

U rubrici Tanka linija, gost je baletska umetnica, Mojca Majcen, jedna od inicijatora i osnivača Međunarodne plesne platforme, "Balkan dens prodžekta".

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Jasmina Vrbavac
Reditelj: Ivan Bukvić
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Dragana Pantić, Danijela Purešević, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić i Hristina Vasilijević.
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar