Pravo na sutra

Sa problemom uzurpirane imovine na Kosovu i Metohiji pored Srba, suočavaju se i malobrojni Hrvati, Goranci i Romi ali zbog svoje bezbednosti nisu svi spremni da o tome javno govore.

U Vitini je ostalo samo petnaestak Srba. Žive pod velikim pritiskom i ne mogu da sačuvaju svoju imovinu od Albanaca. U centru te varošice Stana Petrović je primorana da sopstvenu kuću deli sa Albancem koji je posle smrti njenog supruga, falsifikovao ugovor i prestao da joj plaća kiriju. Zabrinuta je za ličnu bezbednost, ali kaže da od svoje imovine neće da odustane. Tvrdi da je sud na strani uzurpatora, pa je potpuno nemoćna. U naselju Matičane u samoj Prištini pored porodice Arsić bez imovine su ostali i brojni drugi Srbi. Zbog neuređenog stanja koje vlada na Kosovu i Metohiji, pravni zastupnici ne mogu mnogo da učine, kaže Dobrica Lazić koji zastupa više desetina oštećenih vlasnika. Dugogodišnji neažurni rad kosovskih sudova ide na ruku uzurpatorima koji računaju na protok vremena.

U Čaglavici, koja je bila poznato srpsko selo, danas su nove vile i novi stanovnici. Na tom zemljištu sagrađena su čitava Albanska naselja, neka legalnim, ali mnoga nelegalnim putem. Imovinske probleme zbog Albanaca imaju i Romi. Hazir Haziri kaže da kao pripadnik romske nacionalne manjine nema nikakve šanse da se njegov predmet pravedno okonča, iako tvrdi da ima sve dokaze da je vlasnik imovine u centru Prištine.

Advokati koji imaju pune ruke posla kažu da Srbi nemaju potpunu pravnu, ni fizičku sigurnost na Kosovu i Metohiji i da je potreban veći pritisak javnosti kako bi kosovske institucije počele da primenjuju zakone. Mnogi smatraju da bi ovakve zloupotrebe bile zaustavljene vrlo brzo kada bi došlo do masovnog povratka proteranih Srba na Kosovo i Metohiju.

U emisiji govore oštećeni vlasnici nepokretnosti i njihov pravni zastupnik.

Autor emisije Svetlana Vukmirović

Snimatelj Vladimir Jovanović
Tonski snimatelj Miroslav Radišić
Montaža Miloš Ačanski
Realizacija Biljana Erdeljan

broj komentara 0 pošalji komentar