Čas anatomije: Opasne kulturne veze

"Kad topovi gruvaju, muze ćute", ova često citirana sentenca predmet je i rasprave o moći i nemoći kulture i veza koje kultura i umetnost uspostavljaju među ljudima i događajima.

A između stava da je svako vreme pravo vreme za vezu umetnosti i kulture sa društvenim kontekstom i stava da postoje "loša vremena" koja umetnost obavezuju na ćutanje, vreme teče, dešavaju se stvari i nastaju pojave koje povezuju i razdvajaju ljude. Raspadom jugoslovenske državne zajednice, jugoslovenski film, jugoslovensko pozorište, jugoslovenska književnost, rečju, jugoslovenska umetnost, rasparčala se na male, pojedinačne umetnosti država nastalih na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Novo izdanje Časa anatomije postavlja pitanje postojanja i kontinuiteta jugoslovenskog kulturnog modela. Kakav doprinos civilizacijskoj vezi između ljudi daje književni festival Polip koji u Prištini već nekoliko godina okuplja pisce iz regiona, ili festival Miredita, dobar dan koji u Beogradu predstavlja savremenu umetničku kosovsku scenu, ili Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu...spisak se ovde ne završava. Zašto su za jedne te veze nužne a za druge opasna, zavodljiva nit koja spaja prošlo i sadašnje?

Tim povodom gosti emisije su pozorišna rediteljka Jelena Bogavac, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević i pisci Vladislav Bajac i Vule Žurić

Urednice emisije, Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Reditelj, Milan Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar