Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Karl Malden se vratio kući

U ateljeu Zdravka Joksimovića, vajara, u Beogradu, koji iza sebe ima četrdesetak samostalnih izložbi srećemo razne forme od poprsja poznatih ličnosti do stilizovanih ljudskih oblika. U to društvo neverovatnih skulptura došetao se vireći iz tramvaja u seriji sa ulica San Franciska niko drugi nego Karl Malden zapravo Mladen Sekulović. Poznati holivudski glumac poreklom iz Srbije koji je našu zemlju proslavio u Holivudu kao glumac i kao član Američke Filmske Akademije vratio se kući.

Poznat je po svojoj otvorenosti i spontanosti. Gledajući ga sada u skulpturi sa pogledom u daljinu kao da je živ. Setila sam se susreta i razgovora u Los Anđelesu kada je sa svojim  prijateljiem iz najranijih dana Dan Tanom govorio o svom životu i Srbiji.

Skulptura je još u glini i treba tek da oživi u metalu kada bude uskoro postavljena na jedan od prozora Jugosovenske Kinoteke u Beogradu. Biće postavljena tako da će Mladen Sekulović kako se zvao pre holivudske slave izlaziti u prostor ulice i tako biti u bliskom kontaktu sa prolaznicima.

Pripadao je svima i ta njegova otvorenost i neposrednost sugerisana je upravo skulpturom koju smo videli i snimili.

Dan Tana koji je Karl Maldena poznavao preko 50 godina kaže da su lik i duh pogođeni do perfekcije i deluje kao da je Karl Malden - tu među nama.

Karl Malden vratio se u Beograd da bude među svojima.

broj komentara 0 pošalji komentar