Studio znanja: Mozak

Moždana aktivnost čoveka jedinstvena je kao otisak prsta. U novoj emisiji razotkrivamo tajne mozga, njegovu fiziologiju i kako funkcioniše, ali i koje izazove stavlja pred nas i možemo li njime da upravljamo.

Ljudski mozak je komandni centar nervnog sistema. Težak je oko 1.5 kilogram i čini oko 2 procenta kompletne težine čoveka. Ima oko 86 milijardi neurona, tj. sive materije i milijarde nervnih vlakana. To su neke od osnovnih informacija, a mnoge druge saznaćemo tokom emisije od naših gostiju - to su biolog profesor dr Nebojša Jasnić sa Biološkog fakulteta, neuropsihijatar i klinički neurofiziolog profesor dr Nikola Ilanković i robotičar profesor dr Dragan Aleksendrić sa Mašinskog fakulteta.

Informacije u mozgu putuju impresivnom brzinom od oko 430 kilometara na sat, što je brže od Formule 1. Zato ćemo granice mozga testirati brzom brzinom, a u tome će nam pomoći neurolog dr Aleksandar Ristić sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

Mozak je ozbiljno čudo prirode, a da li mislite da možemo da ga kontrolišemo? Da li su afirmacije jedan od načina da svoj mozak i misli usmerimo u željenom smeru? Upitaćemo Sinišu Ubovića, glumca i motivacionog govornika.

A mozak je kao i svaki drugi mišić - mora da se vežba, kažu naučnici. Preporučuju pet sigurnih vežbi - pevanje, sviranje instrumenta, igrice za mozak, čitanje i sport. Nekima od njih ilustrovaćemo našu današnju temu ovde u studiju. Na našoj Nauci na sceni tokom emisije biće raspevano, jer naš gost je kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent, čiji mozak studenta generacije radi kao sat - Aleksandar Sedlar!

U publici su ovoga puta majstori za moždane vijuge, to su polaznici Škole mentalne aritmetike "Malac genijalac". Pratite "Studio znanja" i na zvaničnom Jutjub kanalu RTS-a.

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar